Hírek

2014.10.02. 13:08

Összesen 758-an várnak protézisre

Zalaegerszeg - Arany Attiláné panasszal fordult lapunkhoz amiatt, hogy édesanyjának közel két éve kell várakoznia csípőprotézis műtétre.

Magyar Hajnalka

– Édesanyám már nyugdíjas, előtte sok  éven át a nagykanizsai kórház gerontológiai osztályán dolgozott nővérként – írta levelében. –  Az utcán  még ma is megszólítják, mert minden beteghez volt egy jó szava, törődött velük... 2012 decemberében került fel a csípőprotézis várólistára a Zala Megyei Kórház ortopédiai osztályán. Mind a mai napig türelmesen várt a sorára. Most azonban  eljutott arra a pontra, hogy türelme elfogyott, mert  nagy fájdalmai vannak, kettesével szedi a gyógyszereket.   Szinte már a lakásból sem mer kimozdulni, mert a fájdalom sok esetben hirtelen éri el, és akkor  lábra sem tud állni. A legutóbbi kontroll vizsgálaton ígéretet kaptunk, hogy idén nagy valószínűséggel sor kerül a műtétre. Sajnos  a napokban olyan információt kaptam a zalaegerszegi kórháztól, hogy a  műtét csak a jövő évben lesz esedékes, mivel még 100-an vannak előtte. Kérdeztem, nem lehet-e  valahogy felgyorsítani a folyamatot, mert édesanyám nagy fájdalmai már elnyomják türelmét, és napok óta csak sír. A főnővértől kedves hangon azt a választ kaptam: Higgye el asszonyom, mások is ilyen helyzetben vannak...

Csípőprotézis műtét a Zala Megyei Kórházban. Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

Reagálásért dr. Oroszlán Tamás stratégiai igazgatóhoz fordultunk.

– Jelenleg 432-en várnak a Zala Megyei Kórházban teljes csípőprotézis műtétre, s a térdízületi várólista sem rövid, 326 főt számlál – szögezi le elöljáróban dr. Oroszlán Tamás. – Ez összesen 758 beteg,  miközben e nagy ortopédiai beavatkozásokból mindössze hármat tudunk elvégezni naponta.   A csípőprotézis műtét várakozási ideje mostanra  hozzávetőlegesen egy évre csökkent a korábbi kettő és félről, de csak annak köszönhetően,   hogy 2013.  végén közel 90 millió forintot kaptunk az egészségbiztosítótól extra finanszírozásként.  Az összeget az OEP által név szerint megjelölt, még a panaszos édesanyjánál is régebben  várakozó  147 beteg műtétjére kellett fordítanunk. Térd- és csípőprotézist igénylők egyaránt akadtak közöttük. Ezeket a műtéteket – a már betervezettek mellett – idén október végéig el kellett végeznünk,  különben vissza kellett volna fizetnünk a plusz juttatást.  Az elmúlt hónapokban az ortopédiai műtétek elsőbbséget élveztek, így sikeresen  teljesítettük e rendkívül feszített tempójú operációs  programot, nem „ragadt benn" felhasználatlan támogatás. A panaszos konkrét felvetésére azt kell válaszolnom, hogy   mindeddig  sajnos nem számított  kirívónak a 2 évet is meghaladó várakozás, a helyzet csak a fentebb részletezett okok miatt javult mára. Azt javaslom, forduljanak édesanyja kezelőorvosához, hiszen ha  állapotában a további várakozást kizáró romlás következett be, mód van rá, hogy némileg korábban történjen meg a műtét.    Ehhez azonban soron kívüli vizsgálatra van szükség.

A várólisták rövidülésének esélyeit azonban sajnos tovább rontja, hogy  a új  kardiológiai és szívsebészeti centrum építése  miatt  december 1-től bő másfél hónapra leáll a főépület első emeleti  műtőblokkja.  Ennek következtében a  tervezett műtétek január 20-ig  csak korlátozott számban és  ütemben  végezhetők el,    hiszen a rendelkezésre álló műtők száma ebben az időszakban 12-ről 6-ra csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!