Hírek

2014.10.14. 11:55

Országosan 170 ezer köbméter tűzifára vonatkozik a 10 százalékos rezsicsökkentés

Zalaegerszeg – Október közepére megjött a vénasszonyok nyara, de hamarosan beköszönt a hideg. Megkezdődött a tüzelőanyagok beszerzése.

Hajdu Péter

Néhány forgalmazónál a keresletről és kínálatról érdeklődtünk. Az egyik egervári kft. az olaszországi és ausztriai tűzifa export mellett a belföldi lakossági vásárlók számára is forgalmaz.

– Aki előre tervez, az már beszerezte a tűzifát, az előző hónapokban nagyobb volt a lakossági forgalmunk, most már egy kicsit kisebb. De még mindig jönnek, akik valami oknál fogva megkéstek a téli tűzifa beszerzéssel. Az igazán jól gondolkodók is most vásárolnak, de már a jövő télre, addigra ugyanis jól kiszárad a tűzifa. Száraz fát keresnek az emberek, ám azt nemigen kapni. Az igazán jó tűzifának hasított formában legalább egy évet kell állni valamilyen fedett helyen – mondta érdeklődésünkre Török János, a vállalkozás társtulajdonosa.

Németh Imre raktáros szenet készít elő elszállításra: De van, aki csak akkor vásárol, amikor bejönnek a nagyobb hidegek. Fotó: Katona Tibor

Érdeklődésünkre elmondta, évekkel ezelőtt az emberek megvették előre az 5-10 köbméter tűzifát, attól függően, hogy kiegészítő fűtéshez kellett, vagy csak azzal fűtött valaki. Ma, mint közölte, 1-2-3, de maximum 5 köbmétert vásárolnak a rendelkezésre álló anyagiak függvényében. Ma egész télen vásárolnak, a kisebb mennyiséget pótolva, amikor összegyűlik annyi pénzük.

– Most elsősorban az akácot keresik, abból pillanatnyilag kevés van. A Kisalföldre és Budapestre sok akác tűzifát elvisznek Zala megyéből. Egyéb tűzifa fajtákból viszont nincs hiány.

Török János elmondta, miért népszerű az akác. Szerinte azért keresik sokan, mert más fafélékkel szemben nem kell hosszú ideig szárítani, viszonylag jól ég nedvesen is. Így keresettebb, mint a jóval nagyobb fűtőértékű tölgy, cser, mert utóbbiakat a felhasználás előtt egy-két évig szárítani ajánlatos.

A tűzifa kereskedők közül másoknál is érdeklődtünk, volt, aki név nélkül elmondta, kizárólag exportra szállít, mert a belföldi piac a fekete kereskedelem miatt kaotikus.

– Nincs ebben káosz, az a helyzet, hogy a tűzifa kereskedők nagy része feketén, áfamentesen árulja a fát, ez országosan így megy. Ez 27 százalékos árelőnyt jelent a piacon a fekete kereskedők számára. És a végfelhasználó is belemegy, mert olcsón szeretne fát venni – mondta Török János, hozzátéve, ezt a visszásságot a forgalmi adó csökkentésével lehetne feloldani, az ágazatban ezt a lépést már nagyon várják.

A szakember tanácsot adott a vásárlók számára a mennyiséget, méretet illetően. Ha ömlesztett tűzifát vásárolnak, azaz a teherautó platóra fel van szórva a tűzifa, arra figyelni kell, hogy a légköbméterben megadott mennyiségnek legfeljebb a fele a fa. Ennek áthidalására szolgál az erdészeti köbméter, ami 100x100x175 centiméteres űrmértéknek felel meg. A vállalkozás vezetője egyébként felhívta a figyelmet, a minőségben és árban mindig az állami erdészetek kínálata legkedvezőbb.

Annál is inkább, mert a kormány döntésének értelmében az állami erdőgazdaságok október 3-tól visszavonásig 10 százalékkal csökkentették a lakossági tűzifa árát. A Zalaerdő Zrt.-nél nem találtunk illetékest, aki nyilatkozott volna e lehetőségről, viszont mint tájékoztattak, a cég internetes honlapján részletesen megtalálható a rezsicsökkentett tűzifáról szóló tájékoztató. Eszerint a vastag tűzifából a válogatott bükk és gyertyán köbmétere nettó 15.000 forint helyett 13.500 forint, hasított tűzifából pedig ugyanez a két fafaj 18.000 helyett 16.200 forint a lakossági vásárlók számára. Hozzátették, a 10 százalékos árcsökkenés országos szinten összesen 170 ezer köbméter tűzifa készletre vonatkozik. Ha ezt a mennyiséget elosztjuk a 22 állami erdőgazdaság között, átlagosan mintegy 7 ezer köbméter mennyiségű kedvezményes tűzifa jut egy-egy részvénytársaságra, azt persze nem tudhatjuk, hogy ez az arány plusz mínusz hogyan változik. Fontos, hogy csak az erdőgazdaság által, az erdészetek üzemeltetésében levő tehergépjárművel a vevő költségére kiszállított tűzifa szerepelhet a tíz százalékos rezsicsökkentésben.

Közel két éve bezárt a megyeszékhelyen a Zrínyi úti tüzép, ahol a város környéki lakosság szenet tudott beszerezni. A szénforgalmazást rövidesen egy másik kft. vette át.

– Cseh barnaszenet tudunk adni jelenleg. Szeptember közepén, végén kezdenek szenet vásárolni az emberek, és akkor, amikor hidegre fordul az időjárás. Elsősorban a vegyes tüzelésű kazánba, a fa mellé kiegészítőnek vásárolnak szenet, a cserépkályhába nem. A kályha csak fatüzelésre való. A nagyobb keresletet még ez után várjuk, az emberek kivárnak. Van, aki csak akkor vásárol, amikor bejönnek a nagyobb hidegek. Az anyagi lehetőségtől függően az öt vödörtől a negyven mázsáig terjedő mennyiségért is jönnek hozzánk vásárlók. Most egy kisebb készlet maradt, de rövidesen jön az újabb szállítmány, egész májusig tartunk szenet. Tavaly volt, aki áprilisban vitt öt-hat kannával – mondta Balogh Csaba ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!