Hírek

2014.10.03. 16:22

Keszthelyen ülésezett a megyei Diákparlament

Keszthely - Keszthelyen tartotta ülését a Zala Megyei Diákparlament. Az általános és középiskolások három témában fogalmazták meg javaslataikat, és megválasztották az országos fórumra delegált küldötteiket.

Keszey Ágnes

A köznevelési törvény értelmében három évente ül össze a diákparlament, az iskolai ülések után Keszthelyen, az Asbóth Sándor Szakképző és Iskola és Kollégium szervezte meg és adott otthont a Zala Megyei Diákparlamentnek. Csótár András, az iskola igazgatója kiemelte, hogy komoly szervezőmunka előzte meg az eseményt, melyen a zalai általános- és középiskolák diák képviselői vettek részt. 66 fiatal gyűlt össze. Megvitatták javaslataikat: a tanulási tapasztalatokról és lehetőségekről, a diákönkormányzatok, működési tapasztalatairól, valamint az intézményeken túlmutató kérdésekben.

- Párbeszéd, fórum hangulat alakult ki, hasznos tapasztalatcsere is volt ez a diákoknak - összegezte az eseményt Csótár Ágnes.

Csótár András, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Keszey Ágnes

Az Asbóth középiskola Diákönkormányzatot segítő pedagógusa ismertette, hogy mindegyik témakörben megfogalmazták javaslataikat a Diákparlament résztvevői.

- A tankönyvek kapcsán nagyon sok hozzászólás érkezett, a diákok elmondták, hogy nem érkeztek meg időben a könyvek, sok volt a hiányos tankönyvcsomag, és a kísérleti tankönyvek sokak által nehezen használhatóak. A Diákönkormányzatok működését érintően felvetették, hogy szükség lenne olyan pénzügyi keretre, melyekből programokat lehetne szervezni. Szintén a pénz hiányát említették sok iskolából, hogy szakkörökre és különórákra nem mindig sikerül a szükséges eszközöket, anyagokat beszerezni. A mindennapos testnevelés órák kapcsán kiemelték: sok iskolában nincsen meg a megfelelő infrastruktúra ehhez: több óra zajlik egy időben és az öltözők is szűkösek. A diákok és a pedagógusok túlterheltsége is szóba került: a hét, nyolc tanóra után sokaknak már sem idő, sem energia nem jut szakkörök, készségfejlesztési programok megtartására vagy azokon való részvételre - összegezte a pedagógus.

Több ötletet és észrevételt is megfogalmaztak a zalai diákok. Az országos Diákparlament javaslatai az oktatási miniszter elé kerülnek majd. Fotó: Keszey Ágnes

Az Asbóthos diákok saját iskolájukban jól működő gyakorlatot is megosztottak, mely az Országos Diákparlament elé kerül: a keszthelyi középiskolában hagyomány a próbavizsgák rendszere, a 9. évfolyamtól kezdve rendszeresen belső vizsgákat tartanak, így a tanulók felkészülten, vizsgarutinnal kerülnek az érettségire. A tanulók javaslatai között szerepel a felsőoktatási felvételi vizsga újbóli bevezetése is. A jelenlevő, szavazásra jogosultak közül 28-an jelöltették magukat a novemberi, Székesfehérváron megrendezendő Országos Diákparlamenten való részvételre, ahol az általános iskolák, szakközépiskolák, gimnáziumok és kollégiumok képviseletében nyolc zalai küldött vehet részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!