Hírek

2014.09.18. 15:25

Vízbe fullad a termés

Zala megye - Míg a nyári aratás az országos átlaghoz képest jó termést hozott Zala megyében, az őszi termények, elsősorban a napraforgó, nagy veszélyben vannak a rengeteg eső és az árvizek miatt.

Hajdu Péter

A KSH által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint az őszi árpa 4,6 tonnás, a búza 4,7 tonnás, a triticale 3,9 tonnás országos átlagtermést hozott. Az őszi kalászosok megyei terméseredményeiről Süle Katalintól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől érdeklődtünk.

– Zala megyében 45.400 hektáron termeltek a gazdálkodók idén őszi vetésű növényeket. Ebből 13.550 hektáron káposztarepcét termeltek, aminek 3,3 tonna volt a hektáronkénti átlagtermése. Az őszi árpa termőterülete meghaladta az 5 ezer hektárt, a termésátlaga hektáronként 5 tonna lett. A triticale 3700 hektáros vetésterületén 4,2 tonna termett egy hektáron, az őszi búza pedig 5,2 tonnás átlagtermést adott egy hektáron, összesen 24.000 hektárnyi területen – foglalta össze a NAK megyei elnöke az idei nyár fontosabb terméseredményeit.

Mostanra azonban súlyos gondok is keletkeztek a szántóföldi növénytermesztésben. Süle Katalin elmondta, folyamatban van az árvíz és belvíz sújtotta területek felmérése, eddig közel 8 ezer hektárról szólnak az adatok.

– Elsősorban a napraforgó, de a kukorica esetében is nagyon nagy mind az árvíz-, mind pedig a belvízkár Zala megyében, bár a gazdálkodók még mindig bíznak abban, hogy ha levonul a víz a földekről, a kukorica minőségromlása és mennyiségének csökkenése nem lesz számottevő. Azokban a napraforgó táblákban, ahol már el tudták végezni a desszikálást, ott a növényeknek sajnos kezd letörni a feje, ahol az említett műveletet nem végezték el, ott pedig elkezdett rothadni a kaszat. Nagy gond még, hogy a víz nagy károkat okoz azokon a helyeken, ahol a gazdáknak előzőleg már sikerült elvetniük a következő évi repcét. A tervezett termőterületének eddig körülbelül az 5-10 százalékán sikerült elvetni a repcét, és a talaj jelenlegi állapotában a már kikelt vetéseken nem tudják elvégezni az aktuális növényvédelmi munkákat, a repce esetében konkrétan a levélbolha ellen kellene permetezni, de a gépekkel nem lehet rámenni a földre – közölte egyebek között a kamara elnöke.

Elmondta azt is, hogy az esők, a belvizek és árvizek miatt abbamaradtak a talajelőkészítő munkák, és nem lehet pontosan megmondani, mikor válnak alkalmassá a termőföldek e tevékenységek folytatására. Fontos körülmény az is, hogy az uniós szabályok szerint a trágya földekre történő kijuttatását október 31-ig be kellene fejezni. Egyelőre azonban a termelők egy része nem tudja, mikor lesz képes megkezdeni ezt a munkát, továbbá sok helyen kint maradtak még a szénabálák, amiket nem tudtak behordani a mezőkről. Ha ezek átáztak, rothadásnak indulnak, és káruk keletkezik az állattartóknak is.

– Kritikus a helyzet, két héttel ezelőtt még azt hittem, van remény. De a napraforgómnak az a része, amit laposan fekvő területre vetettünk, teljesen megsemmisül. Sok helyen még áll a víz a táblában, kombájnt oda nem érdemes, de nem is lehet bevinni. Ahol a napraforgó állományszárítását elvégeztük, ott elszáradt a növény szára, a szövetek elhaltak, és a fej letörik a szár végéről. Ahol még nem történt meg az állományszárítás, ott viszonylag stabil ugyan a gyökérzet és a napraforgó szára, viszont már fellépett a tányérrothadás. Ezenkívül az örvös galambok kiverik a maradék termést a tányérból. Ha jönne most egy hét jó idő, amit lehetne, betakarítanánk, de a napraforgóm fele már tönkre ment – mondta Gyergyák Szabolcs gazdálkodó az Egerszeg határában vízben álló táblánál. Szerencsére a 280 hektáros területeiből csak 10 hektár napraforgót vetett, mert most ezeken átlagosan hektáronként 300 ezer forint értékű terméskiesés várható.

Vízben áll Gyergyák Szabolcs napraforgójának egy része. Tavaly ilyenkor már learatta, most egy része elrothad vagy a madaraké lesz. Fotó: Pezzetta Umberto

Ennél nagyobb gondként szólt a gazdaságában nagyobb jelentőségű repce helyzetéről. A 70 hektárból 8 hektáron sikerült elvetni, rossz körülmények között. Hozzátette, mivel a repce vetőmag rovarölőszeres csávázását betiltották, ahol kikelt, permetezni kellene a levélbolha ellen. Viszont a földre nem lehet rámenni. Lehet, hogy sok termés megy rá erre a vizes őszre. A kukorica aratásáig még másfél-két hónap van hátra, de a korai fajtákat már veszélyezteti a gombabetegség. A leendő kukorica termést várhatóan nagy szárítási költség fogja terhelni, s mint elmondta, a termés jó, ha a bevitt anyagok költségét fedezi majd. Sajnos lesznek gazdák, akik az előző aszályos évek mínuszát, tartozásait görgették maguk előtt, és most a sok víz miatt lehetetlenülnek el.

Mint Horváth Gyulától, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatójától megtudtuk, egy héten belül kilenc árutermelő gazdaság jelentett mezőgazdasági károkat, zömmel a napraforgóról, de volt köztük szója- és olajtök termelő is.

Ezek is érdekelhetik