Hírek

2014.09.04. 13:06

83 felfüggesztett devizahiteles per Zala megyében

Zala megyében a bíróságok 83 „devizás” pert függesztettek fel a vonatkozó törvény július 26-ai hatályba lépését követően, tudatta közleményében csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék.

Arany Gábor

Ezekben ügyekben 30 különböző pénzintézet szerepel. A felfüggesztett ügyek mintegy 15 százaléka már elrendelt végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása iránt folyik. E perek döntő többsége azonban olyan, amelyekben a pénzintézeti kölcsönt felvevő felperesek azt sérelmezik, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, illetve a folyósított összegre a vételi, a tartozás törlesztésére pedig az eladási árfolyamot kötötte ki a szerződés. Bár a jogszabály „devizahiteles" néven él a köztudatban, a törvény nemcsak a deviza-, hanem a forintalapú hitelekre is vonatkozik. (A 83 zalai ügy közül 6 tartozik az utóbbi csoportba, a többi „devizás.")

A törvény értelmében a pénzügyi intézmények augusztus 25-ig nyújthattak be keresetet az állammal szemben a Fővárosi Törvényszékhez.

E perekben a Fővárosi Törvényszék azt vizsgálják, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény számára az egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség- vagy díjemelést – lehetővé tevő általános szerződési feltételek. (Az eltérő folyósítási és törlesztési árfolyam – az árfolyamrés – a Kúria jogegységi döntése szerint a törvény értelmében eleve tisztességtelen.) A felfüggesztett 83 zalai perben szereplő 30 pénzintézet közül 22 nyújtott be keresetet Fővárosi Törvényszékhez az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazó szerződéses kikötés érvényessége megállapítása végett. A 83 zalai ügyben a felfüggesztés a későbbi külön törvényben meghatározott intézkedésig, de legkésőbb ez év utolsó napjáig tart. A devizahitelek – az alkalmazott árfolyamrés vagy az egyoldalú pénzintézeti szerződésmódosítási kikötés miatti – érvénytelensége iránti kereseteket továbbra is be lehet nyújtani, viszont az újonnan érkező ügyeket sem tárgyalják az év végéig érdemben a bíróságok: ezeket az eljárásokat is fel kell függeszteni.

Ezek is érdekelhetik