Hírek

2014.08.22. 17:19

Vakok és gyengénlátók kerekezik körbe a Balatont

Keszthely - „Tandemezzünk együtt, hogy a szívünkkel is lássuk a világot” - ez a jelmondata a fogyatékkal élők és az épek részvételével - egész évben művészeti és sporteseményeket szervező - Mozdulj! Közhasznú Egyesület tandemtúrájának.

Keszey Ágnes

Öt nap alatt 220 kilométer tekerés – sokak számára nagy kihívás lehet e táv, és ha még mindezt látássérültként teszi, még inkább. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület már évről-évre megszervezi a tandemtúráját, ahol látássérültek és ép segítőik tekerik körbe a Balatont – a végtelenséget jelző nyolcas alakzatú útvonalon.

- Negyedszer szervezzük meg ezt a túrát, mely nem csupán a sportról szól: integráció két keréken, a művészet és a sport jegyében, hiszen útközben művészeti eseményeken is részt veszünk. A fogyatékkal élők problémájára, az integráció fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Nyitnunk kell a fogyatékkal élők felé és segíteni őket, és ez a legtöbb esetben nem pénz kérdése. Tandemtúránkat is sokan támogatták. Vannak jó emberek, akik felkarolják a célt, hogy egyenrangú közösséget teremtsünk - mondja dr. Tálos Marianna, a Mozdulj Közhasznú Egyesület elnöke.

 

Angyal Gábor már másodszor vesz részt a túrán. Gyermekkora óta, egy baleset miatt látássérült.

- Nekünk is fontos, hogy mozogjunk, hiszen sok látássérült a lakásból sem nagyon mer kilépni, annyi akadály vesz minket körül. Nehézségek itt is vannak, de ezt a segítők áthidalják. Mindenkire saját igényei szerint figyelnek, és ha szükséges, segítséget nyújtanak. Én kb. 3 méter távolságra látok, így egyedül is tudok menni, de fontos, hogy előttem kerekezzen valaki, aki jelzi, ha valamit ki kell kerülni, vagy kanyarodni kell. A kevésbé látók tandemeznek, nekik a segítők folyamatosan mondják, merre megyünk, milyen az út, milyen a táj. Ez egy erőpróba, kihívás, de sok szépséget is rejt. Érezzük a légáramlást, a természet illatát, és jó emberekkel vagyunk együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!