Hírek

2014.08.04. 16:59

Növekszik a rászoruló gyerekek száma

Zala megye - Hamarosan elkezdődik az iskola. A megyei jogú városok önkormányzatainál az ehhez kapcsolódó támogatásokról érdeklődtünk.

Szabó Judit

A szeptemberben kezdődő tanévben már az általános iskolák második osztályos tanulói is ingyen kapják a tankönyveket, nemcsak az elsősök. Szociális helyzettől függően mindenkinek jár ez a segítség, de a könyveket a tanév végeztével vissza kell adniuk, ha pedig jelentősen elhasználódtak vagy megrongálódtak, a kárt ki kell fizetni.

Ezen túl az önkormányzatok is segítik a beiskolázást különböző támogatásokkal. Elsőként a zalaegerszegi önkormányzatnál érdeklődtünk a lehetőségekről. Hardubé Judit szociális és igazgatási osztályvezető elmondta: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők 5800 forint iskolakezdési támogatást kapnak, központi jogszabályok alapján. Akik augusztus elsején jogosultak voltak a gyermekvédelmi kedvezményre, automatikusan megkapják a pénzt, amit hamarosan postáznak.

Az önkormányzat augusztus 7-ig adja le az adatokat a kincstárnak, ezután hamarosan megérkezik a támogatás, mondta az osztályvezető. Hozzátette: most már mindenki utalványban, nem pedig készpénzben kapja meg a juttatást. Zalaegerszegen csaknem 1500 gyermek után jár ez a segítség. A rászorulók száma évről-évre növekszik.

Hardubé Judit elmondta, hogy más, kifejezetten az iskolakezdést segítő támogatás nincsen a városban. Létezik az önkormányzati segély, amelyet rendkívüli élethelyzetekben adhatnak a kérelmezőknek, de az iskolakezdés nem minősül ilyennek, hiszen előre tervezhető, említette Hardubé Judit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülők figyeljék, hogy a jogosultságuk nem járt-e le, mert ha ez megtörtént, és nem újították meg, nem részesülhetnek támogatásban.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény (amely ingyenes étkezésre is jogosít az óvodában és az iskolában) Nagykanizsán és minden más önkormányzatnál elérhető, ha a kérelmező jogosult rá. Nagykanizsán ugyanakkor tavaly még volt kifejezetten beiskolázási segély is, amelyet a család jövedelmétől függően kaphattak az igénylők. Az összege 5000 forint volt gyermekenként. Idén januárban azonban megváltozott a helyi rendelet a központi előírások miatt, s ma már csak egyféle segély létezik, amit önkormányzati segélynek neveznek. Van mód arra, hogy iskolakezdéshez is kérjenek ilyen támogatást a rászorulók, de várhatóan kevesebben fognak kapni, mint amennyien tavaly beiskolázási segélyhez jutottak. Az új segélyt ugyanis egy évben csak kétszer lehet kérni, egyszer az első, másodszor a második félévben. Ha valaki júliusban olyan helyzetbe került, hogy kért és kapott támogatást, iskolakezdéshez már nem jár neki.

Az iskoláztatáshoz a szülő munkáltatója is hozzájárulhat béren kívüli juttatással. Akinek a gyermeke közoktatásban tanul és családi pótlékban részesül, az kaphat ilyen segítséget. A támogatás maximum a minimálbér 30 százaléka lehet, ez idén 30450 forint, amelyet utalványban vehetnek igénybe a szülők. Az utalványokat a tanévkezdés előtti hatvanadik naptól lehet felhasználni taneszközök, tankönyvek vagy ruházat vásárlására. A tankönyvcsomagok ára iskolánként, évfolyamonként és fakultációnként változó, az általános iskolákban 10 ezer forintnál kezdődik, de akár 20-25 ezer forint is lehet. A legdrágábbak idén is a nyelvkönyvek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!