Hírek

2014.08.26. 16:25

Így is őrzik Kustár Zsuzsa emlékét

Nagykanizsa - A júniusban eltávozott Kustár Zsuzsa iparművész hagyatékának fontos része: több ezer darabos könyv és bakelit lemez gyűjteménye került a család jóvoltából a Halis István Városi Könyvtárba, illetve annak gondozásába.

Horváth-Balogh Attila

Kardos Ferenc (j) a Kustár-hagyaték könyveit rendezi Papp Szilárd diákközmunkással és Farkas Rebeka közfoglalkoztatottal. Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Kardos Ferenctől, az intézmény igazgatóhelyettesétől megtudtuk: a hozzávetőleg 3000 kötet és a néhány száz darabos hanglemezgyűjtemény adatainak könyvtári szempontok szerinti feldolgozását megkezdték. Az eredménnyel többféle módon is találkozhat majd az olvasóközönség.

– Június 23-án, hosszú ideig tartó betegség után hunyt el Kustár Zsuzsa; a hír váratlanul ért minket, de nem felkészületlenül, hiszen tudat alatt ott volt, hogy bármikor itt hagyhat bennünket – bocsátotta előre Kardos Ferenc. – Kustár Zsuzsa fontos volt nekünk, nem csak azért, mert leghűségesebb olvasóink egyikét tisztelhettük benne, hanem azért is, mert ő készítette a könyvtár épületének díszes üvegablakait, melyek örökké őrzik majd emlékét. Ezért is fogadtuk köszönettel fia, Haraszti Bence felajánlását, miszerint könyvtárunkra bízza a hagyaték hangzó, illetve írott anyagait tartalmazó részének gondozását.

Kardos Ferenc elárulta: a kötetek többsége szépirodalom, jelentős hányada foglalkozik ezotériával, például álomfejtéssel, mitológiával, van az anyagban jó néhány, Kustár Zsuzsa által írott dokumentum, továbbá általa barátainak és viszont dedikált könyvek is találhatók a házi könyvtárban.

A városi bibliotéka a kötetek egy részét kölcsönözhetővé kívánja tenni, az olvasóknak valamiféle pluszt ad, ha az adott könyvről tudják: az Kustár Zsuzsának is fontos volt. A tervek szerint bizonyos kötetek a vidéki településekre is eljutnak majd. Már a művésznő halálakor kialakítottak egy róla szóló kamarakiállítást és saját honlaprendszerükön, a nagykar.hu-n belül egy oldalt is létrehoznak emlékének ápolásához, rajta a dedikált könyvek digitalizált változataival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!