Hírek

2014.07.01. 15:30

A zalai gólyák túl vannak a villamosításon

Zalaegerszeg - A május végi, június eleji hideg, esős napoknak köszönhetően igen kevés a fióka az idei gólyafészkekben. A madártani egyesület (MME) ez évben is elvégzi a faj felmérését, aminek külön jelentőséget ad, hogy az összeírás európai szintű.

Varga Andor

Zalában hétfőn és kedden zajlott le a 2014-es gólya road show: természetvédők, illetve az áramszolgáltató E.on szakemberei közösen jártak le több tucat fészket megyeszerte. Alapvető cél a fiókák gyűrűzése volt, de nézik ilyenkor a madarak és a fészkek állapotát is. És a tapasztalatok sajnos nem valami jók.

- Legutóbb 2005-ben találtunk olyan kevés gólyát mint most - fogalmazott Soós Krisztián, az MME önkéntese, aki többet tud mint a gyűrűzők, ugyanis a faj teljeskörű zalai összeírását is végzi. Sok a néptelen fészek, számos olyat találtunk, ahol csak szülők vannak, miközben az átlagosnál több fióka alig akad. Százötven fészket mértünk fel eddig, és mindösszesen nyolc négyfiókás volt köztük. Az átlag biztosan jóval kettő alatt lesz, miközben három fölött lehet azt mondani, hogy jó a gólyatermés .

A fiókák számát tekintve ciklikusság tapasztalható, aminek oka az is, hogy e faj egyedei háromévesen lesznek ivarérettek. Ugyanakkor tizedelik az állományt a hideg tavaszi napok, és még mindig sok az áramütés. És az sem elhanyagolható szempont, hogy ezt a költöző madarat Izraelben passzióból, Afrikában pedig élelemnek, levesbe vadásszák.

- Ugyanakkor a gólyáinkra még mindig büszkék lehetünk, a régióban csak a lengyel és talán a szlovák állomány nagyobb; a nyugatiak pedig mind irigyek ránk - folytatta Soós Krisztián.

Ságodi vezetékek hátul gólyával. Csoda hogy belekeverednek? (Fotó: Katona Tibor)

A zalai gólyák egyébként mára túl vannak a teljes villamosításon . Az első oszlopra rakott fészket 1968-ban találták a megyében, ma viszont már minden gólyacsalád ezeken a póznákon él, a megmaradt legjobb hagyományos kéményeket is elkerülik. A madarászok szerint az állatok egymástól veszik a példát érdekes módon azt viszont nem tanulták meg az évtizedek alatt, hogy az elektromosság halálos veszély.

- Az Alföldön van madárkórház, ahol villanypásztorral próbálják megtanítani a ragadozó madarakat, hogy a drótra szállni veszélyes - fűzte hozzá az MME zalai titkára, Darázsi Zsolt. - Nekünk sajnos ilyen lehetőségeink nincsenek. Marad az áramütést esetleg túlélő madarak gyógyítása a fenékpusztai bázisunkon, ahol egyébként jelenleg összesen két fióka lábadozik. Miután egy gyógyult fekete gólya két év után nemrég kirepült, egy a természetbe éppen visszaszokó fehéret pedig nagy valószínűséggel megfogott a róka...

A végére pedig kerüljön pozitívum az összeírásból: a madarászok nyolc új fészket is számoltak a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!