Hírek

2014.06.04. 08:59

Még kell egy kis segítség ahhoz, hogy újra lásson

Zalakomár - Hazatért a németországi szemészeti vizsgálatról Baranyai Zoltánné, aki - mint azt korábban megírtuk - súlyos szembetegségben, úgynevezett makuladegenerációban szenved.

Horváth-Balogh Attila

Baranyai Zoltánné 25 éve látássérült, betegsége a nagyobbik fia születése után alakult ki. Fotó: Szakony Attila

Az asszony látása a minimálisra csökkent, a külvilágból csak foltokat érzékel. Családjával azonban hallott egy megoldásról, egy speciális gyógyászati segédeszközről, az úgynevezett távcsőszemüvegről, amit egy több évtizede a betegséggel foglalkozó orvoscsoport fejlesztett ki Németországban. Az eszköz állítólag ha nem is teljesen, de részlegesen visszaadhatja az asszony látását. Ám nem kevés pénzbe kerül, ezért az ügy támogatására két jótékonysági rendezvényre, egy kispályás focitornára és kulturális estre került sor. Az ezek során összegyűlt támogatások, illetve magánszemélyek, vállalkozók, mecénások felajánlásainak köszönhetően Baranyai Zoltánné a minap eljutott a németországi klinikára, ahol három szemüveg használatát javasolták neki: egyet olvasó szemüvegnek, egyet távolra, egyet pedig televíziónézéshez. Három hét múlva kell visszamenniük a klinikára, akkor kapja meg mindhárom eszközt. Ezek azonban összesen többe kerülnek az előzetesen kalkulált 2500 eurónál, hiszen korábban csak két szemüvegről volt szó. Így most körülbelül 800 eurónyi pénz hiányzik, a harmadik szemüveg ára, illetve az útiköltség - ehhez várnak még némi segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!