Hírek

2014.06.11. 12:45

Huszonötezer köbméternyi fa sérült, 150 millió a kár

Nagykanizsa - Súlyos károkat okozott a Zalaerdő Zrt. erdeiben is az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon. A lassan egy hónapja lezajlott vihar összesen 25 ezer köbméter fát tett tönkre a kimutatások és felmérések szerint.

Horváth-Balogh Attila

Bodor Györgytől, a cég erdőgazdálkodási osztályvezetőjétől megtudtuk, a vihar a megye egész területén, összesen 625 (!) erdőrészletben okozott károkat, jellemzően csoportokban törte derékba, vagy csavarta ki a fákat.

– A kárt szenvedett fatömeg eléri a 25 ezer köbmétert, ami jelentős mennyiség ahhoz viszonyítva, hogy egy-egy vágási szezonban átlagosan több, mint 350 ezer köbméternyi fát termelünk ki – részletezte az osztályvezető. – Ez egyébként azért is nagyon komoly kár a Zalaerdő számára, mert javarészt véghasználati, tehát kitermelésre érett fában keletkezett. Ugyanis a kinyerhető választékok most olyan időszakban kerülnek a piacra, amikor nincs rájuk kereslet. Ráadásul lehet, hogy károsodott is a fa szerkezete, és még az is megeshet, hogy mire a piacra jut, a nyári melegben befülled, ennélfogva jelentősen romlik a minősége. Hiszen nyilvánvaló, a fakitermeléshez nem optimális a vegetációs idő közepe, hiszen ilyenkor a legmagasabb a fa nedvességtartalma, s leginkább kitett a kórokozóknak és károsítóknak.

A jelentős kárt szenvedett belsősárdi terület

Bodor György hozzáfűzte: az sem mellékes, hogy ezzel együtt erdőfelújítási kötelezettségük is keletkezik, nem csak az állomány ritkulása miatt, hanem azért is, mert a kidőlő fák, illetve a gépekkel végzett kárelhárítás roncsolja az újulatot, tehát az aljnövényzetben növekvő kis csemetéket, a jövő erdejét. Az is kiderült, a vihar miatt kitört, kidöntött fák többsége bükk, tölgy, illetve nyárfa.

– Yvette nem csak az idős, hanem a fiatal erdőkben is okozott kárt, példának okáért egy úgynevezett befásodott területben Belsősárdon, ami korábban fűztelep volt, s ennek helyét hazai nyár foglalta el – folytatta a szakember. – A fiatal erdőállományt teljesen tönkretette a szél és itt sajnálatos módon szinte borítékolható a cég vesztesége, mert az erdőnek hozama nincs, a kinyert faanyag talán fedezni bírja a letermelés költségeit, az erdő megújítása azonban csak mesterséges eljárással, magas ráfordítással történhet meg.

Bodor György

Bodor György kérdésünkre elmondta, ha minden egyes tényezőt mérlegre tesznek, a Zalaerdő Zrt. kára összességében megközelíti a 150 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!