Hírek

2014.06.16. 18:10

Legkésőbb az őszre beüzemelik a térfigyelő kamerákat Zalaapátiban

A lakosság biztonságérzetét jelentősen növeli, az esetleges bűncselekmények felderítését pedig jól szolgálja a térfigyelő kamerarendszer, amit hamarosan kiépítenek a településen.

Sámel József

Zalaapáti önkormányzata az elmúlt hetekben 3,9 millió forintot nyert pályázaton a berendezés kiépítésére, melytől nagyon sokat várnak.

– Zalaapáti a megye leghosszabb települése, egészen pontosan 6,5 kilométer – mondta Vincze Tibor polgármester. – Bár a község helyzete közbiztonságilag nem rossz, nagyon fontos, hogy tovább javítsuk azt, s megelőz-zük a helytelen történéseket. Ezt kiválóan szolgálja majd a 24 órán át működő a kamerarendszer, mely a polgárőrség és a helyi rendőrség munkáját is segíti majd.

Így érzi a körzeti megbízott, és a polgárőrség vezetője is.

– Jó lehetőség a rendszer, örülünk neki – fogalmazott Pordán József, a 30 fős polgár-őrség parancsnoka. – Egy teljes zalaapáti jár-őrkörút 40 kilométeres táv. Az utazó bűnözők jelentenek gondot, akik tettük után – az autópálya közelsége miatt – gyorsan el tudják hagyni a települést. A kameráknak köszönhetően nyomon tudjuk követni őket, de a rongálások tetteseit, vagy a szőlőhegyi termény- és falopások elkövetőit is könnyebben azonosíthatjuk.

Vincze Tibor (jobbról) és Pordán József a templom előtt. Az épület környékét is védik majd a kamerák segítségével (Fotó: Sámel József)

Az utcán találkoztunk Pati Józseffel, aki már hallott a kamerarendszerről.

– A lakosság biztonságérzete biztosan javul – mondta. – Legyen szó akármilyen bűncselekményről, vissza lehet nézni az esetet, azonosítva az elkövetőket.

– Jó, hogy lesz kamerarendszer, de az a baj, hogy szükség van az ilyen szerkezetekre, mert sokan nem egyenes úton járnak – mondta Boncz Csaba. – Biztos, hogy jól szolgálja majd Zalaapátit, a település biztonságát.Vincze Tibor elmondta: 12 kamerát helyeztek volna üzembe, a pályázati összeg azonban csak nyolc berendezés, és a központ működtetését fedezi.

– A kamerák egy része a központot „nézi”, de jut a bevezető utakra is – tette hozzá. – A rendszer fejleszthető, később szeretnénk bővíteni, a tervek már készülnek, melyekben a hegyi utak és a külterületi részek figyelése szerepel. A mostani beruházás hamarosan indul, várhatóan még nyár végén, ősz elején beüzemeljük a rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!