Hírek

2014.06.09. 16:25

Európa legnagyobb meditációs központját adták át

Zalaszántó - A boldogság, a szeretet megtalálását, erősítését is jól szolgálja a buddhista meditációs központ, melyet szombaton délelőtt avattak fel a Béke sztúpánál.

Sámel József

Őszentsége 37. Drikungpa, Kyabgön Chetsang Rinpocse, a Drikung Kagyü hagyományai szerint szerzetesek, magas rangú vallási vezetők, buddhista közösségek tagjai részvételével ünnepélyesen szentelte fel az új, négyszáz négyzetméter területű meditációs központot, ami Európa legnagyobb ilyen jellegű buddhista létesítménye. Az ünnepség kezdeteként a sztúpánál imádkoztak a résztvevők, majd a Drikung Kagyü egyházfője, valamint Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke a nemzetiszín szalag átvágásával átadta rendeltetésének a kívül japán, belül tibeti stílusú meditációs központot.

Ezután kezdődött a felszentelési szertartás, melynek keretében Takács Éva, a Buddhista Béke-Szentély Alapítvány vezetője felidézte a Béke sztúpa építésének történetét, hangsúlyozva: a Világosvári-hegyen emelkedő, harminc méter magas, huszonnégy méter átmérőjű Béke sztúpa az elmúlt húsz év során egyre több és több érdeklődőt, kirándulót vonzott Zalaszántó térségébe. Az emberekben jelen levő pozitív energia a sztúpa hatására erősödik gyógyulási folyamatok (belső béke, harmónia) jönnek létre.

Európa legnagyobb buddhista meditációs központjának felavatásánál Manninger Jenő is közreműködött. Kultúrák találkozása (Fotó: Sámel József)

Drikungpa Chetsang Rinpoche 2004-ben két szerzetest küldött megyénkbe Indiából, jöttükkel pedig felpezsdült az élet. Az egyre nagyobb igény miatt a közösség - egy Magyarországon élő vietnami házaspár, Le Than Binh és To Thi Thu Ha anyagi segítségével magyar vállalkozások, itt élő buddhisták összefogásával megépíttette a meditációs központot. A ház Európa legnagyobb Drikung Kagyü Buddhista központja.

- Kívánjuk, hogy továbbra is sugározzon az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható, békeszerető gondolkodást az egész világba - fogalmazott befejezésként Takács Éva.

A boldogság és tisztánlátás jelentőségét hangsúlyozva köszöntőt mondott az ünnepségen Bop Jon, a szúpát megálmodó szerzetes, majd szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta: a buddhizmus szellemiségének megfelelően fontosnak tartják, hogy az emberek megtalálják a boldogságot, amiben a meditálás, a sztúpa és a most felépített szenthely nyugalma, pozitív energiája nagyban segít. Elmondta azt is: törekszik rá, hogy a jobbára elszigetelten tevékenykedő buddhista közösségek találkozzanak, együttműködjenek. de ugyanazt szeretné elérni a különböző vallásokkal is. Ennek érdekében az elkövetkezendő években a világ több részén találkozókat szervez.

Középen Kyabgön Chetsang Rinpocse a Béke-sztúpa lépcsőjén

Manninger Jenő úgy fogalmazott, hogy országgyűlési képviselőként és a Zala megyei közgyűlés elnökeként egyaránt örül, hogy, megépült a meditációs központ, ami amellett, hogy növeli a turizmust, a környék látogatottságát, vonzerejét nemcsak a buddhista vallást, a szerzeteseket, hanem a környéken élő lakókat is szolgálja, akkor is, ha nem ezt a vallást gyakorolják. Kifejezte reményét, hogy sokan kapnak szellemi municiót az új létesítménynek és az abban folyó tevékenységnek köszönhetően. Kifejezte reményét, hogy a szerzetesek folytatják a megkezdett munkát.

Az ünnepség végén Kyabgön Chetsang Rinpocse köszönetet mondott, illetve ajándékot adott át mindazoknak, akik segítették a központ megvalósítását.

A rendezvény résztvevői délután Buddha születésnapjára emlékeztek imákkal, táncokkal, zenékkel. Hétfő estig többek között számos ima, Nagy Csakraszamvara beavatás és mandala felajánlás szerepelt a programban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!