Hírek

2014.06.04. 06:30

12 milliót sikkasztott

Zalaegerszeg - Tizenkétmillió forintot meghaladó összeget sikkasztott el a zálogház alkalmazottja, a napokban emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

Az ügy részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette érdeklődésünkre.

Dr. Pirger Csaba

A 29 éves B. Bertold az egyik zalaegerszegi zálogház ékszer és nemesfém becsüseként, valamint a pénztár és az értéktár kezelőjeként dolgozott 2011 januárjától. Egy takarékszövetkezettel kötött szerződés alapján a kézizálog kikötésével és ellenében nyújtott pénzkölcsönt. A beadott ékszereket, aranytárgyakat megvizsgálta, megállapította az értéküket, tasakba csomagolta, majd kifizette a takarékszövetkezet által biztosított hitelkeretből az értük járó kölcsönt. A férfi 2012 júliusától az év november végéig 115 alkalommal fiktív záloghitelezést nyújtott. Elkészítette a zálogjegyeket, sorszámmal látta el, kitöltötte a zálogtárgyra vonatkozó részeket is, viszont 82 esetben – zálogtárgy hiányában – a tasakot nem készítette el, 6 alkalommal üres tárolótasakot csatolt, 18 esetben irodai gépkapcsot tett a tasakba, illetve 9 esetben pedig más cég tulajdonában lévő, értékesítésre szánt aranytárgyakat tett a tárolótasakba. A kifizetettként megjelölt összegeket pedig elsikkasztotta. A fiktív ügyletek leplezésére minden esetben kiállította ez ellenőrzőlapot és a kifizetési szelvényt. A férfi ezzel a módszerrel összesen 11,4 millió forinthoz jutott és ezen túlmenően még házipénztárból is kivett 980 ezer forintot.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfival szemben sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!