Hírek

2014.05.28. 09:56

Kompetenciamérés - Mit tud a diák?

Zala megyében is lezajlott az országos kompetenciamérés az iskolák 6., 8. .és 10. évfolyamain.

Szabó Judit

A felmérést minden évben kötelező elvégezni, a célja pedig, hogy minél pontosabban felmérjék a tanulók készségeit és képességeit. Mint mindenhol, Zala megyében is szerda délelőtt zajlott a kompetenciamérés. Az abban részt vevő diákok négy feladatlapot kaptak, mindegyik kitöltésére 45 perc állt rendelkezésre.

Bánfalvi Péter, a Teskándi Csukás István Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy intézményükben 50 tanuló vett részt a felmérésben, amelynek jövő tavaszra lesz meg az eredménye.

- A nyolcadik osztályosok akkor már nem voltak itt, de igyekeztünk elérni, hogy ennek ellenére komolyan vegyék a felmérést. Úgy tűnt, hogy sikerült – említette az igazgató.

A kompetenciamérés nem a tárgyi tudást vizsgálja, hanem a gyerekek gondolkodását, szövegértését térképezi fel.

- Nagy előnye, hogy az eredmények alapján összehasonlítható az iskolák munkája és a gyerekek teljesítménye is – mondta Bánfalvi Péter. - Ha egy iskola az átlag alatt teljesít, intézkedési tervet kell kidolgoznia és eljuttatnia a fenntartónak, hogy javuljon az eredmény. A teskándi iskolában erre még nem volt példa. Tavaly a matematikai feladatokat az országos átlagnál sokkal jobban oldották meg a diákok, s a többi területen is átlag feletti eredmények születtek – jelezte Bánfalvi Péter.

Hozzátette: a felmérés előtt kérdőívet töltenek ki a gyerekek a szociokulturális hátterükről. Ez alapján az is kimutatható, hogy egy-egy iskola mennyit tud hozzáadni a diákok képességeinek és készségeinek fejlesztéséhez ahhoz képest, hogy a gyermek milyen családból származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!