Hírek

2014.05.05. 13:04

A diáknak is adózni kell

Az adóellenőrzések tapasztalatai szerint a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyi jövedelemadó-bevallás benyújtását.

Hajdu Péter

Pedig a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles – tájékoztatta a Zalai Hírlapot az adóhatóság.

A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-i határidőre. A törvény értelmében munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. A jogszabály azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi munkaviszony létesítését, aki a tanulmányait általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja. Ebben az esetben az alkalmazás további feltétele a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása.

Az adó- és járuléktörvények – a munkajogszabályokkal ellentétben – nem tartalmaznak különleges rendelkezéseket a diákok munkavállalásával kapcsolatban, így rájuk is a többi munkavállalóra vonatkozó közteherviselési szabályok vonatkoznak.

A négy legtipikusabb foglalkoztatási forma a munkaviszony, a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízási szerződés), az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavégzés.

A diákmunkával szerzett jövedelmekről igazolással kell rendelkezni, ez alapján kell a személyi jövedelemadó-bevallást elkészíteni. Ha a diák csak egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemmel rendelkezik, e jövedelemről csak akkor kell szja-bevallást készíteni és adót fizetni, ha az meghaladja a mentesített keretösszeget. Ez tavaly napi 4510 forint volt. Ebben az esetben a meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a 1353 számú bevallás „A" lap, első sorának „d" oszlopában – tájékoztatott a NAV.

– A diákok nálunk iskolaszövetkezeti tagként dolgoznak, és mi január 30-ig mindenkinek kiküldtük az úgynevezett M30-as nyomtatványt, az szja előleg levonásánál figyelembe vett összegekről kiadott igazolást. A fiataloknak ennek alapján kell kitölteniük a tavalyi évre vonatkozó adóbevallásukat. Ugyanis a diákmunkára jelentkező fiatalok is önadózók. De ha valaki elakad a bevallás elkészítésében és ezt jelzi nekünk, annak szívesen segítünk. Egyébként idén még nem kérték ezt tőlünk – mondta érdeklődésünkre Ferencz Pál, az ország legnagyobb diákmunka hálózatának a régióvezetője.

Hozzátette, a leggyakoribb diákmunkák közé tartozik a csomagolás, az összeszerelés, de többféle fizikai munkát is kínálnak. Ferencz Pál elmondta, jelenleg a lehetőségekhez képest kevés a munkát kereső diák. A munkáltatók részéről nagy a kereslet a diákokra, a szünidőben sok lehetőséggel várják a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!