Hírek

2014.04.04. 13:50

In memoriam Pelényi Gyula

Megrendülve értesültünk halálodról, bár tudtuk, hogy a küzdelem, amit már hosszú ideje nap mint nap vívsz, örökké nem folytatható.

Nem tudjuk, hogy bevégeztél-e mindent, amit elterveztél, nem tudjuk, hogy a rendelkezésre álló 70 év elegendőnek bizonyult-e számodra.

Generációd tagjaként friss diplomával sokakkal együtt érkeztél az akkor dinamikusan épülő Zalaegerszegre. Devecseri, majd pápai gyermek és diákévek után e várost választottad lakhelyeddé, otthonoddá, majd lettél ismert és elismert polgára, építésze. A mi szakmánkban az ember munkásságával sok helyhez kapcsolódhat, épületei számos városban megvalósulhatnak, de mindig az otthona lesz az a hely, amelyet szeretve és féltékenyen figyel, ahol mindig jelen akar lenni, ahol épületeivel nyomot akar hagyni. Te ilyen sikeres ember voltál büszkén és meggyőződéssel vállalva épületeidet, munkásságodat, tudásodat és szakmai értékítéletedet. Generációd és saját magad munkásságának jelentős része a város legdinamikusabban fejlődő időszakához, a 70-es, 80-as évek nagy építési korszakához kapcsolódik. Számos épület, köztük jó néhány középület és közterület tervezése fűződik hozzád. A kor kötöttségei ellenére mindig tudtál újat létrehozni, mely képességednek, rendkívüli érzékenységednek volt köszönhető. Ezt az érzékenységet megtartva alkottál életed utolsó szakaszában is kiteljesítve a részletek finomságát, kialakítva letisztult sajátos stílusodat, eszközrendszeredet. Nem csak az épületeiddel, hanem érzékeny és egyedi építészeti grafikáiddal is felmutattad gondolatod teljességét. Közéletiséged fontos momentuma, hogy terveidet, grafikádat kiállítás alá rendezted és bemutattad, hogy a szakmai közélet formálásában segíts.

Tőled tanulhattuk a mérnöki fegyelmet és az alkotó ember felelősségét. Annak tudatát, hogy felkészültnek, tájékozottnak kell lennünk, és elleshettük mind e mellett az alkotás örömét és a szabadságát, az érzékenységet. Azt, hogy a kudarcok, a meg nem valósult álmok ellenére is őrizzük naivitásunkat, alkotói odaadásunkat. Azon kollégák közé tartoztál, akik nem csak kritikai véleményt, hanem segítő javaslatot is tudtak fogalmazni. Tevékenységed a szakma, az építészet és ezzel együtt a város hosszú távú érdekeit vette figyelembe, nem mérlegeltél aktuális érdekek, kompromisszumok mentén.

Értékítéletedre, gondolataidra a szakma és a mindenkori városvezetés is igényt tartott. Az utóbbi évek visszavonultsága ellenére is közéleti személyiség maradtál. Munkásságodat a szakma „Zala megye építészetéért" díjjal, a közélet pedig Zala megyei Príma Díjjal és Zalaegerszegért Emlékplakettel jutalmazta.

Mesterünktől fájó szívvel, megrendülten búcsúzunk. Nyugodj békében abban a csodálatos temetőben, melyet a te gondolatod hozott létre.

Kocsárdi István, Agg Ferenc és a Zala Megyei Építész Kamara Elnöksége

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!