Hírek

2014.03.17. 17:45

Úton a békák

Az alsóerdei Aranyoslapi-forrásnál vasárnap este igazi békainvázió indult meg: a békamentők néhány óra alatt állatok százait vitték át a közúton, az erdő oldaláról a tóba.

Varga Andor

Alul egy barna varangy nőstény, fenn a hím. Előbbi a rengeteg pete miatt is nagyobb. Utóbbi azért „cipelteti magát", hogy a tóban, a peték lerakásakor a legjobb pozícióban legyen a megtermékenyítéshez. Fotó: Illyés Zoltán

A helyi Domberdő Természetvédelmi Egyesület és a botfai Mindszenty Közösségi Ház erői évek óta békaterelő fóliakerítéssel, és kézi erővel küzdenek, hogy az állatokat megóvják az autók kerekei alatti pusztulástól. A munkába bárki besegíthet, a szervezők csak azt kérik, hogy jegyezzék fel, és mondják is meg, hány békán segítettek, ez ugyanis az állomány mérete szempontjából számukra fontos információ.

Az út túloldalán szerdán már a túloldali kerítést is felépítik majd önkéntesek, a békák ugyanis a tavi fajfenntartás után indulnak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!