Hírek

2014.03.23. 17:00

Tészták, torták, krémesek versenye Gutorföldén

Gutorfölde - A hagyományos ízek mellett újdonságok is szerepeltek az idei süteménysütő versenyen. A vállalkozó kedvűek ezúttal hat kategóriában próbálhatták ki tudományukat.

Gyuricza Ferenc

A legnagyobb sikere annak a puncstortának volt, amelyet Peténé Budai Melinda készített, hiszen nemcsak a kategóriájában lett nyertes, de a zsűriben helyet foglaló Ábrahám Gézáné szakácsnő szerint egy ízharmóniát sikerült házi körülmények között összehozni, amire akár még a cukrászok is büszkék lehettek volna. Ezt a véleményt többek között azzal is alátámasztották a jelenlévők, hogy az eredményhirdetést követően perceken belül el is fogyasztották a szemnek is tetszetős tortát.

- Ez az első alkalom, hogy beneveztem a versenyre - válaszolt kérdésünkre a nyertes. Egy szakácskönyvben találtam meg a puncstorta receptjét, valójában abból indultam ki, de aztán saját elképzeléseim alapján egy kicsit átvariáltam, tettem még hozzá különböző összetevőket, hogy még ízletesebb legyen.

A 94. életévében lévő Ábrahám Gézáné szerint éppen ez a jó háziasszony egyik fontos ismérve, bátran kell kísérletezni az ételek, így sütemények készítésekor is.

- Ez évben nagyon változatos és ízletes süteményeket és tésztákat hoztak a versenyzők - mondta. Az mindenképpen dicséretre méltó, hogy minden évben akadnak újítások, mert egymástól is bőven tanulhatunk. Számomra ezúttal a virslis kelttészta okozott nagy meglepetést, ilyet sehol sem láttam korábban.

A legfinomabbnak Peténé Budai Melinda (középen) puncs ízesítésű tortáját találta a zsűri (Fotó: A szerző)

Ábrahám Gézáné emellett azt is örömmel fogadta, hogy a versenyen sok fiatal képviseltette magát, ez egyben azt is jelzi, hogy a tradíciók tovább öröklődnek családon belül. Az újítások és különlegességek mellett a versenyen így a hagyományos ízek is képviseltették magukat, elsősorban kelttészták és rétesek formájában.

A versenyen hat kategóriában osztottak ki díjakat. A sós aprósütemények közül Csordás Rózsáét, az édesek esetében Tüskéné Czigány Krisztináét találta a legízletesebbnek a zsűri. A kelttészta kategóriában Csondor Tamásné szerepel a legjobban, az almás ízesítésűek között Fercsák Lászlóné munkája nyerte el leginkább az Ábráham Gézáné és Tüske Lászlóné alkotta zsűri tetszését, míg krémes süteményével ez alkalommal Tóthné Csondor Erika érte el a legnagyobb sikert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!