Hírek

2014.03.05. 13:10

Nem játék, ez felelősség

Zalaegerszeg - A kutya nem játékszer, tartásához felkészültség, intelligencia kell. Ez a vélemény is elhangzott azon a fórumon, amelyet szerkesztőségünkben tartottunk.

Arany Gábor

A Zalai Hírlap ebben az évben társadalmi felelősségvállalási programjaként a kedvtelésből leggyakrabban tartott állatok, a kutyák és macskák helyzetével kíván foglalkozni.

Nincsenek kevesen. Zala megyében a veszettség elleni oltások alapján 33 ezer ebet tartanak nyilván. Ezt az adatot dr. Boncz Attila, megyei tiszti főállatorvos mondta el és hozzátette: ez a szám folyamatosan csökken. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy kevesebb az állat is, ugyanis sűrűn előfordul, hogy a gazdák nem viszik el oltatni a kutyájukat.

Ha belegondolunk ebbe a számba, akkor belátható, megyénkben majdnem mindenki érintett: ha másként nem, mert a környezetében tartanak kutyát, macskát.

Vajda-Kovács Krisztina és Pintér Tibor gondozók a megyeszékhelyi Bogáncs állatmenhely lakóival, Évek óta telt házzal működnek. Fotó: Katona Tibor

Az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság megyei vezetője arról számolt be, hogy hetente kapnak bejelentést. Legtöbbször a lakosságtól, és az ügyészség is rendszeresen fordul hozzájuk, hogy járjanak el állatkínzással kapcsolatos ügyben. A főállatorvos úgy látja, legtöbbször abból támad konfliktus, hogy a kutya elszökik, kárt tesz a szomszédoknál. Ez azonban nem feltétlenül tartozik az ő hatáskörükbe, hiszen a birtokvédelmi vagy kártérítési eljárásban is fel lehet lépni a tulajdonos ellen és nem a tiszti-főállatorvos vezette hatóságtól várni az intézkedést. Bejelentéskor vizsgálják a tartás körülményeit is, hogy megfelelnek-e a jogszabályoknak. Az esetenkénti szökés általában nem jár szankcióval, ha egyébként a gazda a tőle elvárható módon tartja az ebet. Elmondta, az általuk vizsgált esetek felében az állatvédelmi és nem az állat-egészségügyi törvény alapján szabnak ki bírságot.

Hasonló tapasztalatokról számolt a zalaegerszegi közterület-felügyelet vezetője, Horváth Attila is. Többnyire a peremkerületekből kérik segítségüket majdnem minden héten a kóbor kutyák miatt.

– Veszélyeztetik a közlekedőket vagy épp kárt okoznak, ilyenkor szabálysértési eljárást indítunk, vagy tetten érés esetén helyszíni bírság is kiszabható a tulajdonosra – magyarázta Horváth Attila. Ennek összege 5-150 ezer forintig terjedhet. Hozzátette, nem cél a bírságolás, s mivel az adott környezetben általában ismerik a kóborló kutyák gazdáit, a figyelmeztetés többnyire elegendő. Évente 10-20 esetben azonban szabálysértési eljárásig jut az ügy főleg, ha a tulajdonos semmi hajlandóságot nem mutat az előírások betartására, nem érdekli merre jár, nem oltatja, nem chipelteti kutyáját.

Ezeket törvényen kívüli ebeket a nyilvántartások alapján azonnal ki lehetne szűrni, hiszen a jegyzőknek háromévente számba kellene venni a kutyákat, de ez csak az elmélet. Pedig minden szabály felsorolása nélkül kijelenthető: a felelős állattartás nem ördöngösség, „pusztán" a fajta szükségleteinek megfelelő ellátást kell biztosítani.

De ezt még a profiknál sincs mindig így. A bevezetőben említett kijelentést ugyanis Orbán Sándor, a Zala Megyei Kynológiai Egyesület vezetője tette, aki szerint alkalmassági vizsgához kellene kötni a kutya tartását minden esetben. Hozzátette, erre van példa más országokban, azaz megfelelő tanfolyam sikeres elvégzése után veheti magához a kutyát a leendő gazda. Ez esetben nem fordulhatna elő, hogy az állatot szélnek eresztik, mert ráuntak vagy nem bírnak vele. Ezt ugyan megnehezítette a kötelező chippel jelölés, de nem szüntette meg, Hazánkban jelenleg csak a nagy haszonállatok tartásánál várnak el szakmai felkészültséget, és ez vonatkozik a veszélyes, illetve egzotikus állatokra is. A kedvtelésből tartott egyedekre lényegében nincs ilyen előírás.

Az ebtenyészők megyei elnöke ugyanakkor kritikusan fogalmazott azokról a tagjaikról, akik csak a pénzt látják a kutya tenyésztésében, vagy inkább szaporításban.

– Hiába előírás, hogy nagy testű kutyának 10, a kicsinek 6 négyzetmétert kell biztosítaniuk. Ha szóváteszem, azzal vágnak vissza, hogy a menhelyeken sem jobbak az állapotok – osztotta meg tapasztalatát Orbán Sándor.

Hát igen, a menhely, ám sokszor ez jelenti az életben maradás egyetlen esélyét az út mellé kidobott kutya számára. A gyepmesteri telepekre kerülő kutya ugyanis a kötelező 15 napos megfigyelés után elvileg elaltatható, amennyiben nem jelentkezik érte senki.

Ez azonban nem gyakorlat, különösen a menhelyek igyekeznek erőn felül befogadni minden négylábút. Ráadásul nemcsak az úgynevezett működési körzetükből. A nagykanizsai és zalaegerszegi telep vezetői legfőbb gondjukként arról számoltak be, hogy a községekből is visznek hozzájuk kutyákat, macskákat, miközben csak a városok ellátása lenne a feladatuk. A civil szervezetek által működtetett befogadótelepekre évek óta amúgy is ki lehetne tenni a telt ház táblát. Pedig a maguk eszközeivel mindent megtesznek az áradat csökkentésére. Az évente 3-400 kutyát és 30-40 macskát befogadó nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület például eddig három akciót hirdetett meg az ivartalanítás érdekében, közölte Varga Károlyné, az egyesület elnöke. Az első esetben ingyen végezték el a beavatkozást, a későbbiekben pedig az önkormányzat, illetve német társszervezetük támogatásának köszönhetően kedvezményes díjat számítottak fel. Ennek eredményeként 300-nál több kutya és félezer macska szaporodásának vetettek gátat.

– Erre a beavatkozásra rendszeresen sort kellene keríteni, mert egy-két év kihagyás után is újra megszaporodik az állomány, különösen macskáknál – tette hozzá, az egyesület titkára, Maros Sándorné.

A fórum résztvevői, akik leggyakrabban és legtöbbet foglalkoznak a körülöttünk élő kedvencekkel (balról-jobbra): dr. Boncz Attila, Lang Ferenc, dr. Rumi Kriszta, Abai Erika, Varga Károlyné, Gróf Krisztián, Horváth Attila, Maros Sándorné és Orbán Sándor. Fotó: Katona Tibor

Sikerként számoltak be róla, hogy az önkormányzat ebadó kedvezménnyel ösztönözte az ebek chipelését. Emellett az ivartalanított, illetve a menhelyről örökbefogadott kutya után nem kell adózni.

Az ivartalanítás támogatásra országos akció is indult a menhelyek számára. Ezt az információt dr. Rumi Kriszta, a zalaegerszegi Bogáncs állatotthont és -menhelyet működtető egyesület vezetője osztotta meg velünk. E szerint az állatorvosi egyetemen ingyen elvégzik a beavatkozást.

– Kutatások azt mutatják, hogy az országban közel 100 ezer kutya kóborol, ezért jelentős a Szabad a gazda nevű akció – magyarázta.

Tegyük hozzá, zalai állatvédőknek a lehetőség nem segít, mert az utazás, a szállítás költsége összevethető a beavatkozáséval. Remélhetőleg majd kiterjesztik az akciót a vidéki állatorvosok bevonásával.

Egyébként a Bogáncsnál is másfél százat körüli a kutyák létszáma, a macskákat pedig nem is számolják, de utóbbiak esetében legalább a további szaporulattól nem kell félni, mert csak ivartalanítás után engedik őket szabadba, árulta el Abai Erika, az egyesület operatív titkára.

A szabadon élő macskapopuláció szabályozása viszont reménytelen. Befoghatatlanok, s mivel veszettség ellen nem kell oltani, így számuk sem sejthető. Csak a gazdáknál élő állatoknál lehet bízni a felelős tartásban, az ivartalanításban, aminek egyébként nincs egészségügyi kockázata. Erről már dr. Gombos László zalaegerszegi állatorvos beszélt.

– A nem kívánt szaporulat megelőzése mellett gyakran a kutya agresszivitásának csökkenését is remélik az ivartalanítástól, de ez csak a hat hónapnál fiatalabb egyednél hozhat eredményt – mondta. – Ennél idősebb állatnál már kialakulnak olyan magatartási problémák, amit így nem lehet módosítani. Több százezer eseten figyelték meg Amerikában, hogy legkésőbb fél éves korig sort kell keríteni a beavatkozásra a pozitív eredmény érdekében, mert így az ivarérés nem változtatja meg a viselkedést. E téren is az ember felelősségét kell hangsúlyozni, ugyanis alapvetően a fiatal korban ért hatások határozzák meg a kutyát. Szerencsére mind többen tudatosan választanak fajtát, keresnek minket, tanácsot kérnek. El tudjuk ilyenkor mondani, miért fontos a chipelés, az oltás, melyek az alapvető tartási, egészségügyi tudnivalók, mi a kutyaiskola jelentősége – sorolta.

Nem hallgatta el azt sem, sokan csak akkor fordulnak már orvoshoz oltásért, chipelésért, amikor az eb megszökött, esetleg megharapott valakit.

– Az pedig tévhit, hogy ivartalanítással meg kell várni az eb felnőtté válását, az ivarérettséget, sőt a szukák egy almot hozzanak le. Ezt a vélekedést egészségi szempontból semmi nem támasztja alá, csak a felesleges kutyák számát gyarapítják ezzel a szemlélettel – szögezte le Gombos László.

Ha az emberi tényező szóba került, nem kerülhető meg: bármit tegyen a kutya, annak mindig a gazda az oka és a felelőse. Ez kultúra, nevelés kérdése, amit nem lehet elég korán kezdeni. A Bogáncs aktivistái az Ady-iskolában láttak hozzá, hogy a gyerekeket beavassák a kutyatartás alapjaiba. A fogadtatás nagyon kedvező, de elismerik, aktivistáik korlátozott ideje nem teszi lehetővé a tömeges oktatást. Az Élettér pedig tíz éve szervez nyári tábort, ahová az ország minden részéből érkeznek ifjú állatvédők.

– Két turnust tartunk, mert többre nincs időnk, erőnk, pedig lenne rá igény. Az egy hét alatt a gyerekek a menhelyen foglalkozhatnak a kutyákkal, a gyakorlatot elméleti oktatás egészít ki és teszt zárja. Ők felelős állattartók lesznek – mondta Maros Sándorné.

Talán nincs messze az idő, amikor az iskolai oktatás, az alaptanterv részévé válnak majd a ház körüli kedvencek megfelelő tartásához szükséges ismeretek, fogalmazódott meg az igény. Igaz, ehhez meg kell teremteni annak a lehetőségét is, hogy kutya és gyerek találkozzon, mert ezt csak könyvből nem lehet elsajátítani. És nem csak a kutyák, macskák érdekében, mert egy társadalmat minősít, ahogy az állatokkal bánik.

– Az lenne az ideális, ha a befogadó család még a kutya érkezése előtt készülne fel a jövevényre – szögezte le Gróf Krisztián, a Zalai Kutyasuli egyik vezetője.

Ez a jövő, de az is örvendetes, hogy ha már kölyökkorban 3-6 hónapos kutyával keresik őket, így már a kutyaóvodai oktatáson megelőzhetők a későbbi hibák. Tanfolyamaikat jelenleg másfél százan látogatják. Gróf Krisztián úgy látja, a házőrzőnek, kerti tartozékként, négylábú riasztónak tartott kutyák gazdái nem sokat tesznek azért, hogy az állat nevelésével megismerkedjenek. A másik véglet, amikor szinte gyerekpótlékként kezelik a családban a kutyát, és csak akkor fordulnak hozzájuk, amikor a baj bekövetkezett: megszökött a kutya vagy agresszívvé vált. Innen sokkal nehezebb visszatéríteni a helyes útra a gazdát és kutyáját. Ha a foglalkozás kölyökkorban kezdődik, akkor rengeteg sikerélménnyel gazdagodhat mindkét fél, fogalmazta meg véleményét Gróf Krisztián.

Most kezdődő sorozatunkban ehhez is próbálunk segítséget nyújtani olvasóinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!