Hírek

2014.02.03. 17:30

Felmerült, hogy bezárják a Pais-uszodát

Költséges a Pais-iskolában működő uszoda, ezért felmerült nemrég a bezárásának a gondolata.

Szabó Judit

Egyeztetések kezdődtek az egykori Pais-iskola épületében működő uszoda kiváltásáról és az ott folyó úszásoktatás áthelyezéséről a városi uszodába. Ha ez sikerül, a Pais-uszoda bezárása jelentős megtakarítást eredményezne, olvasható az önkormányzat e heti ülése elé kerülő, lejárt határidejű határozatokban.

A Pais-iskola megszüntetése óta csak a tornaterem és az uszoda működik az ingatlanban korábbi funkciójának megfelelően, a többi helyiség raktárként szolgál. Velkey Péter, az önkormányzat humán-igazgatási osztályvezetője elmondta: vizsgálják, át lehetne-e helyezni az úszásoktatást a városi uszodába. Úgy tűnik, hogy ez nem egyszerű feladat, hiszen több órát tartanak a Paisban, mint amennyit a városi uszoda a jelenlegi kihasználtsága alapján be tudna fogadni, ráadásul nem könnyű összehangolni a szabad pályakapacitásokat az iskolai órarendekkel. Velkey Péter szerint az lenne a legjobb megoldás, ha az önkormányzat új tanmedencét tudna építtetni.

A Pais-iskolában lévő uszoda jó kihasználtsággal működik, sok iskolából járnak oda gyerekek (Fotó: Katona Tibor)

A Pais-iskola uszodájába több intézményből járnak gyerekek, például a Landorhegyi iskolából.

– Tanuszodára szükség van, a városi nem helyettesítheti. Azért sem, mert a tan-uszodában maximum 150 centiméter lehet a vízmélység, a városi uszodában pedig ennél több – összegezte véleményét Mátai Ferenc igazgató.

Hozzátette: tény, hogy a Pais-uszoda fenntartása nem olcsó, de csak abban az esetben tartaná helyesnek a bezárását, ha új tanuszoda épülne a városban. Az igazgató hozzátette: a Pais-iskolában meglévő lehetőség a mindennapi testnevelés órák megtartása szempontjából is fontos.

A Pais-iskola teljes épületének hasznosítása továbbra is nyitott kérdés. A legutóbbi elképzelés arról szólt, hogy az ingatlant felújíttatja a Notre Dame Rend, oda költözteti a Miasszonyunk Időskorúak Otthonát a Mindszenty-iskolából, s az idősgondozás minden területét átfogó ellátó központot alakít ki. Dr. Marx Gyuláné, a Miasszonyunk otthon vezetője hétfőn arról tájékoztatott: forráshiány miatt meghiúsulni látszik a több száz milliós projekt, ezért más megoldást keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!