Hírek

2014.02.09. 17:30

Avattak, ünnepeltek a borhölgyek

Keszthely - Karakteresen bizonyította az elmúlt másfél évtized, hogy a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete elérte céljait. Népszerűsítették a térség borait, s érdeklődésre számot tartó programokat szerveztek.

Sámel József

A fenti mondat az 1999-ben alapított szervezet vasárnap délután, a Keszthelyi Ipartestület székházában tartott Vince-napi és egyben jubileumi ünnepségén hangzott el, melyet a cserszegtomaji Gyöngyös Népdalkör bordal csokra nyitott meg. Ezután Nádler Józsefné elnök idézte fel a kezdeteket, a tizenöt esztendő történéseit. Hangsúlyozta egyebek között, hogy működésüket mindvégig az elfogadottság, a kölcsönös barátság, illetve tisztelet határozta meg. Tevékenységükkel a város, a régió ismertségét, elismertségét kívánták szolgálni, a munkának, szervezésnek pedig ma is ugyanolyan lelkesen állnak neki, mint másfél évtizede. Nevükhöz fűződik a keszthelyi farsangi karnevál, a szüreti felvonulás, valamint a harmonikagála beindítása, de a barokk hangulatot is megalapozták a városban ruhakölteményeikkel, illetve táncos fellépéseikkel. Mindezen túl a keszthelyi civil szervezetekkel összefogva számos program szervezésében is szerepet vállaltak. Nádler Józsefné társai nevében azt ígérte, tevékenységük lendülete a jövőben sem csökken majd.

Nádler Józsefnétől (balról) dr. Varga Andrea (jobbról) és dr. Horváth Viktória (középen) is átvette a tagságot bizonyító oklevelet (Fotó: Sámel József)

Szavait követően a jelenlévő borrendek, bor-utak, civil szervezetek köszöntötték az egyesületet. Képviselőik egytől egyig méltatták a balatoni borbarát hölgyek tizenöt évének építő jellegű munkáját. Gachály András, Keszthely alpolgármestere örömét és köszönetét fejezte ki a város népszerűsítéséért. Ezt követően Pampetrics György, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja a borok és a gasztronómia kapcsolatáról tartott szakmai előadást, hangsúlyozva: a bor csodálatos ital, mely évszázadokon át képes volt arra, hogy a másképp gondolkodó embereket egy asztalhoz ültesse. Ez azonban nem minden, az italok és az ételek elválaszthatatlanok. Az étlap tervezésekor számos tényező alapján oda kell figyelni, hogy melyek illenek egymáshoz. Az ízharmóniát lehet fokozni, de el is lehet rontani - fogalmazott a szakember.

Az ünnepség második felében, tartva a Vince-napi hagyományt - új tagokat avatott az egyesület. Ezúttal összesen kilenc hölgyet fogadtak soraikba, köztük többen tiszteletbeli címet kaptak. Ők az ünnepélyes eskütétellel erősítették meg tagsági szándékukat, majd az avatást követően mindannyiukat köszöntötték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!