Hírek

2014.02.02. 15:45

A felnőtté válás kapuja előtt

Nagykanizsa – Sokak könnyektől csillogó szemmel, mások boldog mosollyal az arcukon várták, hogy osztályfőnöküktől megkaphassák a végzősöknek járó, értékes selyemszalagot.

Benedek Bálint

Pénteken a Batthyány Lajos Gimnázium a tornatermében, a Mező-gimnázium a HSMK-ban tartotta a szalagavató ünnepeségét. A fiatal lányok persze már napokkal előtte lázban égtek, hiszen egy új koktélruháról, sőt a kifogástalan frizuráról, sminkről és díszes körmökről is gondoskodniuk kellett.

A tervezést tettek követték, s bizony igyekezhettek, hiszen azon a napon a város szinte minden szépségszalonja foglalt volt. Kovács Nikolett kozmetikus kezei alatt szinte futószalagszerűen váltották egymást a lányok. Egyikük a batthyányis Hajdu Petra modell a közelmúltban érkezett haza négy hónapos kínai munkájáról, hogy a tanulásra és az érettségire koncentráljon. A különleges alkalomra egy extra, feltűnő, a szemeket kiemelő sminket választott, műszempillával felturbózva.



– Egy éjszakára mindenki hercegnő szeretne lenni, ezért sokan inkább profira bízzák a sminkelést – mondta Petra. – Az érzelmek viharában, amikor az egyik pillanatban könnyezünk, a másikban pedig önfeledten nevetünk, az a cél, hogy ne „mozduljon el” a smink, s csak apró korrigálást kelljen eszközölni. Kovács Nikolett megszokta a rohamot, szerinte a lányok többsége inkább az arc hibáit elfedő, természetes, pasztelles sminket kér, ami valóban egy speciális fixáló spray miatt az egész éjszaka alatt a helyén marad.

A haját saját maga vasalta tűhegyesre Hajdu Petra, a szintén batthyányis Lennert Laura viszont a teljes kezelésben hisz. Szerinte a hajnak, sminknek és körömnek tökéletesnek kell lennie. Hozzátette: az osztályával betanult koreográfiát táncolnak, ezért is fontos az összhang.



Tislérné Tóth Zsuzsanna osztályfőnök Balázs Fruzsinának tűzi fel a szalagot a Batthyány-gimnázium ünnepségén



A Mező-gimnázium tanulói, Gerencsér Gréta és Németh Viktória viszont úgy érezték inkább otthon készülnek fel. Előbbi lánynak nincsenek jó tapasztalatai a kozmetikusokról, ugyanis leg-utóbb eltúlozták az arcán az alapozót, úgy véli az egyszerű, a vonásait kiemelő jól bevált „buli-smink” a saját tükör előtt is tökéletesen kivitelezhető. A lányok külön erre a jeles alkalomra koktélruhát is beszereztek, amit majd csak a szalagfeltűzést követően, a buliban öltenek magukra.

A Batthyány-gimnázium tornatermében egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian gyűltek össze. Az ünnepi prog-ramban több kulturális műsort, a végzősök klasszikus és modern táncait követően az intézmény igazgatója, Balogh László szólt a diákokhoz.



– Ahogyan ünnepelsz, az egyben kultúrád fokmérője is – kezdte az igazgató. – Ez a bizonyos fészek, búra vagy óvóhely teteje lassan szétnyílik, lassan búcsúzni kell. Olyan gimnáziumot hagynak el, mely a legjobbak között van, ahol fontos a tehetséggondozás, s a kiváló tanulmányi eredmény.Ezután az osztályfőnökök feltűzték az öltöny hajtókájára és a matrózblúzra a selyemszalagokat. Sokak mosolyogva, mások meghatódottan vették tudomásul, hogy még egy lépéssel közelebb kerültek a befejezést jelentő érettségihez.


A Mező-gimnázium szalagavatóján a végzős diákok bécsi keringővel kedveskedtek a HSMK közönségének (Fotó: Szakony Attila)


– Ha jobban belegondolunk alig három hónap és kirepülünk, megkezdve a felnőtt életünket – mondta Cseke Dániel és Sipos Eszter.

– A szalagavató a boldog elköszönésről szólt, talán ez az utolsó pillanat, amikor még felhőtlenül szórakozhattunk, nagy egyetértésben a tanárokkal.Hasonlóan emelkedett hangulat várta a Mező-gimnázium tanulóit, szülőket és pedagógusokat a HSMK nagytermében, ahol öt osztály kapta meg a szalagokat. A fiatalok igazán kitettek magukért, s nívós táncos produkciókkal rukkoltak ki, az irodalmi kör tagjai Lázár Ervin meséjének átdolgozásával nyűgözték le a közönséget. Még a szalagfeltűzés előtt Szermek Zoltán a Dr. Mező Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakközépiskola főigazgatója szólt a diákokhoz. A hagyományokhoz hűen hosszasan beszélt az osztályok magatartásáról, tanulmányi, kulturális valamint sport eredményeiről. Szerinte a lista nem véletlenül ilyen szerteágazó, ugyanis ez is azt mutatja, hogy a „mezősök” igen színes egyéniségek, különböző érdeklődési területekkel, melyekkel az életben is tökéletes megállják majd a helyüket.


Kovács Nikoletta kozmetikus extra, ám egész estés, tartós sminket készített Hajdu Petrának (Fotó: Szakony Attila)


A szalagos fiatalokat a Batthyányban közös bálozás várta, míg a HSMK-ban élőzenére pöröghettek egészen éjfélig. Ezután mindenki útnak indult, hogy a különleges nap megkoronázásaként hajnalig bulizzon szerte a városban. Ám előtte szinte mindegyik osztály szervezett amolyan összetartást, ilyenkor egy kávézóban – oldottabb hangulatban – koccintottak. Itt találkoztunk a batthyányis 12/A tagjaival, akik nyolc évet töltöttek együtt. Egyikük, Kardos Vivien úgy érezte keserédes a búcsúzás.

– Persze tökéletes a hajam és a sminkem, de ez mit sem számít, végigsírtam az egész ceremóniát – mesélte. – Az évek alatt összeértünk, barátok lettünk és a jövőre nézve tele vagyunk tervekkel, mégsem lesz már ugyanaz. Bele sem gondolok mi lesz a ballagáson.

Hasonló érzések kavarogtak Németh Larinában. Bízik benne, hogy felkészült a nagybetűs életre, bár ha lehetne még maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!