Hírek

2014.01.30. 11:35

Zalában ismét havazik, több száz kamion várakozik

Zala megye - A délelőtti óráktól - egyelőre csak a megye északi felében - újra havazott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a megye déli részére vonatkozóan citrom riasztást adott ki csütörtök délelőtt.

20:40 A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére a Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi képviselői forró teát és szendvicseket osztanak az arra igényt tartó - már hosszasan várakozó - kamionosok számára.

20:00 Már 580 kamion várakozik kényszerpihenőhelyen Zala megyében a szlovén hatóságok által csütörtökön 9:50 órakor elrendelt forgalomkorlátozó intézkedés miatt. Az M7 és M70 autópályák környezetében 130, a 86-os főút környékén még 30 kamion befogadása biztosítható a rendelkezésre álló várakozóhelyeken.

17:40 Egyelőre még tart a forgalomkorlátozás a 7.5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek számára Szlovénia irányába. A kényszervárakoztatóhelyek feltöltése továbbra is folyamatos. Eddig mintegy ötszáz kamion került összesen a kijelölt várakozóhelyeken elhelyezésre a megyében.  A forgalomkorlátozás feloldásáráról egyelőre nem döntött a szlovén hatóság. Zala megyében a  fő és mellékutak mindenütt jól járhatóak, zömében sónedvesek, csak néhány szakaszon jégbordásak.

16:15 - A megyében jelenleg összesen 300-350 kamion kényszervárakozik. Az M7-es autópálya négy parkolójában száz kamion áll, az M7-es autópálya 231-es kilométerszelvényétől Budapest irányában a leállósávban megközelítőleg kettő kilométer hosszan rendőri biztosítással, százhúsz kamion várakozik. Az M70-es környékén kettő parkolóban tíz, a 86-os főúton (Rédics) öt parkolójában százhúsz gépjármű kényszervárakozik. A megyében összesen még kettőszáz kamion számára biztosítható parkolóhely. A 86-os főútkörnyékén még száz, az M7-es és M70-es környezetében pedig további száz tehergépjármű részére biztosítható pihenőhely.

A rédicsi körforgalomnál rendőrök állták útját a szlovén határ felé tartó kamionoknak. A parkolókba igyekeztek terelni őket. Fotó: Gyuricza Ferenc

15:00 - Lenti térségében a 86-os főúton a bonyhádi parkolóban húsz, a MOL benzinkút parkolójában tíz, a gárdonyi parkolóban tíz kamion várakozik. A parkolók feltöltése folyamatos.

14:00 - A zalakomári pihenő mintegy ötven kamionnal , az INA üzemanyagtöltő állomásnál lévő megállóhely húsz kamionnal és asormási pihenő is mintegy húsz kamionnal megtelt. A további elhelyezési lehetőség a becsehelyi terminál, ami még mintegy száz kamion befogadására képes.

13:45 - Az M7-es autópálya Szlovénia felé vezető oldalán a leállósávban átmenetileg mintegy száz kamion kényszerül várakozásra. E kamionok folyamatosan kerülnek elhelyezésre a kijelölt pihenőhelyeken rendőri felvezetéssel.

13:30 - A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a jelentős kamiontorlódás elkerülése érdekében szorosan együttműködik a szomszédos megyék katasztrófavédelmi igazgatóságaival, így a Zala megyén keresztül Szlovéniába irányuló kamionforgalom esetében már Vas és Somogy megyékben is várakozóhelyekre, illetve kerülőútra terelik a gépjárműveket. Zalában a személygépjármű és autóbusz közlekedés továbbra is zavartalan, a közutak állapota a délelőtti havazással érintett térségben hókásás, a többi utak sónedvesek.

12:50 - A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a szlovén fél által elrendelt kamionforgalom-korlátozás kezelése érdekében 10:30 órától részlegesen működik az operatív törzs, amely intézkedett a kamiontorlódás kezelésében érintett helyi védelmi bizottságok elnökeinek tájékoztatására. A Rédicsi határátkelőhelyen a szlovén oldalon lévő kamionterminálok feltöltéséig, még engedett át a szlovén fél korlátozással érintett tehergépjárműveket.

11:00 - Egyelőre lassan telnek fel a Szlovéniába irányuló tehergépjárműforgalom korlátozása miatt kijelölt kényszervárakoztatóhelyek. Zalában jelenleg az útviszonyok még jók, s a forgalom zavartalan. A téli időjárással kapcsolatban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére eddig tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés nem érkezett.

10:40 - Az OMSZ pénteken 10:32 órakor citrom riasztást adott ki Zala megye Letenye és Nagykanizsa járásaira, mivel gyenge intenzitású ónos eső várható néhány tizedmiliméter nagyságrendben. Kérjük a közlekedőket a fokozott elővigyázatosságra.

10:23 - A Tornyiszenmiklósi és a Rédicsi határátkelőhelyeken 09:50 órától nem közlekedhetnek a 7.5 tonna feletti tehergépjárművel Szlovénia irányába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!