Hírek

2014.01.16. 17:20

Jó hangulatú viták - Javában zajlik a vizsgaidőszak

Keszthely, Nagykanizsa - A két kampuszon javában zajlik a hathetes vizsgaidőszak – Kanizsán ráadásul csütörtökön államvizsgát rendeztek.

 

Kutyával utazók problémájának megoldása, egyedülállókra koncentráló turizmus, valamint különféle gasztrónomiai rendezvények megszervezésére irányuló tanácsadás. Ízelítőként néhány szakdolgozati témakör, melyeket feldolgoztak csütörtökön a Pannon Egyetem Nagykanizsai (PEN) kampuszán államvizsgázó turizmus-vendéglátás szakos hallgatók.

Vonalas füzetét buzgón lapozgató öltönyös fiatalember sétált az ajtó előtt: Varga Kornél, az utolsó delikvens várakozott a vizsgára. Az ajtó mögül jókedvű beszélgetés, sőt, nevetés hallatszott, s bár 26 éves székesfehérvári férfi felkészült, mégis némi izgalommal várta a sorát.

– Eddig mindig szerencsét hozott, hogy utolsóként kerültem be – mondta. – Két hetet és három napot tanultam egyfolytában – mesélte Varga Kornél, aki munka mellett, levelező tagozaton végzi az egyetemet. – A szakdolgozatom elvileg rendben van, tehát nem lehet gond.

Varga Kornél (szemben) és Köhler Gellért Albert készül a végső megmérettetésre. „Két hetet és három napot tanultam egyfolytában". Fotó: Szakony Attila

Köhler Gellért Albert már csak az eredményre várt a pihenőben. A határozott fiú nem aggódott, hisz becsülettel tanult végig, s a Batthyány-gimnáziumban végzett kanizsaiként is úgy érzi, jól tette, hogy nem hagyta el a várost.

– Turisztikával, mezőgazdasággal és iparral foglalkozó klaszter hálózatot hoztam létre a szakdolgozatomban, mely hazai termékekre építene – mesélte. – A több, mint 120 oldalas tervezet hosszú távú megoldásokat kínál, a vizsgabizottságnak tetszett, szerintünk van benne realitás. Ahogy a tétel kidolgozásom is elnyerte a tetszésüket.

A kanizsai fiatal a balatoni turisztika fejlesztését húzta, melyben a gyermektelen párok számára kellett programot szervezni. Kreativitása szárnyalt: nagyvázsonyi székhellyel papíron alapított egy romantikus és kaland szállodát, bobpályával, hullámfürdővel, karibi hangulatú fesztivállal, latin táncokkal és siófoki hajókirándulással.

Dr. Birkner Zoltán kampusz-igazgatót, és a bizottság elnökét, Lamperth Juditot, egy sárvári luxusszállóda vezér-igazgatóját épp az ilyen és ehhez hasonló ötletek nyűgözték le. Előbbi szerint látszik a fejlődés, hiszen a hallgatók az évek folyamán széles látókörűvé váltak, ráéreztek az állandóan változó világ rezdüléseire.

– A záródolgozatok izgalmas, problémaként az életben létező témákat boncolgattak – folytatta az igazgató. – Ráadásul a prezentációk közepette a bizottság és a hallgatók között is jó hangulatú viták alakultak ki, s az érvelések egyaránt bizakodásra adhatnak okot. A határozottságuknak köszönhetően a „penesek" a munkaerőpiacon is megállhatják a helyüket és könnyebben érvényesülhetnek.

Dr. Birkner Zoltán: „Ráéreztek a változó világ rezdüléseire"

Keléné Molnár Melinda okleveles közgazdász viszont már egészen a zsebében tudhatja a diplomáját, kedden ugyanis mesterszakon kitűnő eredménnyel államvizsgázott a PE (Pannon Egyetem) Nagykanizsai Kampuszán.

– Nagyon sok pluszt kaptunk, a tanár, diák kapcsolat sokkal személyesebb volt, mint a nagyobb egyetemeken – összegezte tapasztalatait. Beszélt arról is, hogy nem voltak könnyű helyzetben, a tanárok is éreztették velük, hogy a mesterképzésnek súlya van – növeli az iskola és a végzettség presztízsét –, ezért komolyabban kell venni, mint az alapképzést.

A nagykanizsai kampuszon az alapítás óta eltelt 13 évben összesen 767 diplomát és szakképzettséget igazoló oklevelet adtak át. Ebben a félévben csaknem 400 hallgatót vizsgáztatnak, egy-egy diáknak átlagosan hét tantárgyból kell megszereznie az érdemjegyet. Egyénileg változik, hogy melyik tárgyat tartják a legnehezebbnek, de általában a matematikához, logikai struktúrához kötődő tárgyak okoznak nehézséget, míg a választott humán tárgyak könnyebben teljesíthetők. A páratlan félévek a legnehezebbek, így a tavaszi kezdésre csökkenhet a létszám, mert aki a harmadik félév végére sem tudja teljesíteni a minimum szinte, el kell hagynia az intézményt.

Takács Petra viszont jól vette az akadályokat, így a napokban államvizsgázhat. Az utolsó félévben már csak a szakdolgozatát kellett elkészítenie. Diplomamunkájában külföldi időskorúaknak létesített központot álmodott meg, terveiben az egészség- és a gyógyturizmus kirándulással, borkóstolással egészül ki.

A főiskolai évek alatt Petra kellő vizsgarutint szerzett. Tapasztalatai szerint a vizsga-időszakot célszerű a legkönnyebb tantárgyakkal kezdeni, mert a sikerélmények hatására a nehezebb tantárgyak is könnyebben mennek.

A hallgatók időarányosan haladnak vizsgáikkal a keszthelyi Georgikon Karon, bár a megmérettetések több mint a fele még hátra van. A két ünnep között minimális lehetőség volt a vizsgákra. de az igazsághoz tartozik, hogy a diákhagyományoknak megfelelően, a hallgatók egy része az utolsó napokat is kihasználja a felkészülésre.

Keszthelyen több mint 1400 hallgatónak kell számot adnia tudásáról. Szakoktól és évfolyamoktól függően átlagosan 5-7 tárgyból vizsgáznak, de a féléves teljesítményükbe beletartoznak a gyakorlati jegyek is – mondja, Polgár J. Péter, a kar dékánja. A legnehezebbnek a komoly lexikai tudást is igénylő tárgyakat (kémiát és élettant) tartják a diákok.

– A hét elején az alapozó félév anyagához tartozó állattenyésztési alapismeretekből vizsgáztak a hallgatók. Adat- és tényszerű ismeretekről kellett beszámolniuk, így néhányan sajnos elégtelent kaptak. Teljesítményük egyébként a normál eloszlásnak felel meg: a hallgatók zöme közepesen teljesített, néhányan jelesre kollokváltak, de ugyan-ilyen arányban fordult elő, hogy nem tudták teljesíteni a követelményeket – mondta Polgár J. Péter. – Ritkán adatik meg a vizsgáztatónak, de pályafutásom során már arra is volt példa, hogy egy egész csoport kiemelkedően jó teljesítményt ért el. Együtt készültek fel, feleleteikből az tükröződött, hogy tökéletesen ismerik, uralják az anyagot, így mindenki ötöst kapott.

Dr. Polgár J. Péter: „Ritkán adatik meg a vizsgáztatónak..."

A vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakon tanuló Szabó Péter vizsgáinak nagy részét már decemberben letudta. Egyetlen tárgyból kapott négyest, a többi osztályzata színjeles, így jó eséllyel pályázhat a köztársasági ösztöndíjra. A kérdésre, hogy mi a jó vizsga titka tömör választ ad; időben neki kell állni a tanulásnak, évközben pedig be kell járni az órákra.

– Az első három félév vízválasztó, ha ezt „túlélik"és az alapozó tárgyakból teljesítik a követelményeket, már félig a kezükben érezhetik a diplomát, mert a hátralévő idő inkább a szakmai ismeretekről szól – jegyzi meg.

Jön a következő kocamuri

A nagykanizsai kampuszon az államvizsgákat a mesterszakos hallgatók kezdték, majd csütörtökön a turizmus-vendéglátás szakos tíz hallgató tett sikeres vizsgát. Ezzel viszont még nincs vége, nem lélegezhet fel mindenki, hisz hétfőn ugyancsak tíz mérnök-informatikus hallgató ül le a grémium elé, hogy számot adjon tudásáról. A vizsga-időszak hivatalosan január 24-én zárul, majd egy hetes szünet után kezdődhet az újabb szorgalmi időszak. Ezt némiképp megszakítja a várhatóan február közepén esedékes, hagyományos, vidám vetélkedővel egybekötött disznóvágás: a Kocamuri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!