Hírek

2014.01.20. 15:35

A feketemunka ellen

Zalaegerszeg - Tavaly a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége összesen 17,8 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki.

Hajdu Péter

A felügyelőség számára megszabott egyik cél a munkaügyi előírások végrehajtását szolgáló tájékoztató, felvilágosító tevékenység erősítése volt, aminek érdekében negyedévente nyílt napot, előadásokat tartottak és mintegy kétszáz alkalommal nyújtottak tájékoztatást.

Mint dr. Babati Szabolcs igazgató elmondta, a tavalyi ellenőrzéseik során kiemelt feladat volt a munkaszerződés, illetve bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketefoglalkoztatás) feltárása és ennek utóellenőrzése, ezen kívül a munkavállalók anyagi biztonságát, a munka- és pihenőidőt érintő előírások érvényre juttatása. A tavalyi munkaügyi ellenőrzéseknek legalább 10-10 százalékát a személy- és vagyonvédelem, valamint a kereskedelem, vendéglátás területén kellett elvégezniük a munkaügyi felügyelőknek.

Tavaly összesen 539 munkáltatót ellenőriztek a 2012-es 494-gyel szemben.

– Az 539-ből 388 munkáltatónál állapítottunk meg valamilyen munkaügyi szabálytalanságot, és 114 esetben alkalmaztunk munkaügyi bírságot, mintegy 17,8 millió forint összértékben. További két esetben kellett külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt összesen 3,2 millió forint befizetésére kötelezni a munkáltatókat. Bírság alkalmazása nélkül 130 esetben állapítottunk meg szabálytalanságot, illetve köteleztük határozatban a munkáltatókat annak megszüntetésére, 116 alkalommal pedig végzésben hívtuk fel a figyelmet a szabályok betartására – sorolta az igazgató a tavalyi év fontosabb ellenőrzési számait.

Az előző évi folyamatokkal összehasonlítva dr. Babati Szabolcs elmondta, a munkaügyi bírságok száma, és ezzel arányban összértéke is emelkedett, ami a feketefoglalkoztatással összefüggő intézkedések számának növekedésével állítható párhuzamba. Míg 2012-ben 93 ilyen intézkedés történt, addig tavaly 137. Az ellenőrzések során feltárt feketefoglalkoztatás tavaly 327 dolgozót érintett az előző évi 201-gyel szemben.

– A számok növekedését az magyarázza, hogy az ellenőrzési kapacitásunknak még jelentősebb részét fordítottuk tavaly a feketemunka feltárására, és egy akcióellenőrzést is végrehajtottunk ebben a témakörben – így az igazgató.

A munkaidő és pihenőidő betartásával 73, míg a munkabérrel kapcsolatosan 97 intézkedés történt, a munkaviszony megszűnésével összefüggő elszámolást pedig 89 esetben kellett kifogásolni.

Az ellenőrzések közül a legtöbbet, 113-at a kereskedelemben folytatták le. A vendéglátásban 85, a személy- és vagyonvédelem területén 66, a feldolgozóiparban 64, míg az építőiparban 55 ellenőrzést végeztek.

Az ágazatok közül a feketemunkában a szálláshely-vendéglátás, valamint az építőipar volt leginkább érintett, a munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságok a szálláshely-vendéglátás mellett a kereskedelmet jellemezte. A legtöbb, munkabérrel összefüggő szabálytalanság pedig a szálláshely-vendéglátáson kívül a személy- és vagyonvédelem területén működő vállalkozások közt került felszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!