Hírek

2013.12.15. 11:30

Szakállas menyét a hideg vízben

Sorozatunk mai szereplőjének egy igazi különcöt választottunk. A menyhal ugyanis mindent pontosan fordítva csinál, mint normális víz alatti társai.

Varga Andor

Kezdődik ott, hogy a csontos halak főosztályába, a sugarasúszójúak osztályába, és a tőkehalalakúak rendjébe tartozó menyhal nehezen tűri a meleget, ezért „nyári álmot" alszik. Ilyenkor táplálkozása teljesen szünetel. Másfelől télen is inkább éjszaka aktív. Ennek megfelelően tapasztalt horgászok is ritkán találkoznak vele, hiszen kinek lenne kedve fogcsikorgató mínuszokban, éjszaka fagyoskodni a folyóvizek mellett...

– A „különcséget" az okozza, hogy a faj alapvetően északi, nálunk elterjedésének déli határa húzódik – fogalmazott Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zalai osztályvezetője. – E határvidéken pedig az állat kénytelen alkalmazkodni a viszonyokhoz, felvenni szokásokat, amik a túlélését segítik elő.

Menyhal. A tapasztalt pecások sem nagyon találkoznak vele. Fotó: wikipedia.hu

Miután a menyhalnak a nyári táplálékbőség idején nincs étvágya, téli aktív időszakában pedig a sovány koszton nem bír meghízni, méreteiben is jócskán elmarad északi fajtársaitól. Ott a 35 kilós példány sem meglepetés, a magyar horgászrekord viszont ennek épp a tizede.

Különleges abból a szempontból is, hogy nevének eredetére nincs „egyszeri és megdönthetetlen" magyarázat, bár az nagyon valószínű, hogy a dolognak a házasodáshoz nincs köze. A leginkább az valószínű, hogy a régmúltban teste nyúlánk és hajlékony volta miatt a menyéthez hasonlították és keresztelték. Népies nevei között méhal, ményhal, menyus is van.

Megyénkben a Murában és a Kerkában honos, természeti védettséget nem élvez – az életmódja megóvja az üldöztetéstől. Ráadásul horgászatában méretkorlátozás van érvényben: 20 centiméteresnél kisebb példányait vissza kell dobni a vízbe. Van törekvés rá, hogy ezt a határt 30 cm-re emeljék.

– Érdekességként említhető még a szakállkája, az alsó ajkától induló nyúlvány, ami a tájékozódásában, a táplálék keresésében játszik szerepet – tette hozzá Megyer Csaba. – Nincs más halunk, amelynek csak egy ilyen nyúlványa lenne, és az is a szája alatt. Ikrái a vízben lebegnek: mindegyikhez olajcseppek is „tartoznak", a hideg vízben ezek tartják fenn őket.

Címkék#menyhal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!