Hírek

2013.12.12. 09:47

Ítéleteket hamisított egy nagykanizsai bírósági írnok

Zalaegerszeg – Meghamisította az ítéletet a kanizsai bíróság volt írnoka, az ügyészség a napokban emelt ellene vádat.

Arany Gábor

Az ügy részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. E szerint a kanizsai járásbíróságon 2005 óta bírósági írnokként dolgozó H.-né N. Andrea egy 2012. április 17-én hozott, bűnösséget kimondó ítélethez nem csatolta a két nappal később érkezett írásbeli ügyészi fellebbezést. Arról az eljáró bírót sem tájékoztatta. Miután az ügyészség a fellebbezés sorsáról nem kapott tájékoztatást, írásban érdeklődött, amire a bírósági írnok 2013. június 13-án az ítélet hamis, indoklás nélküli változatát küldte meg, miszerint az még 2012. május 4-én jogerőre emelkedett.

Az ügyészség azonban ez év június 17-én jelezte, ez nem következhetett be, hiszen fellebbeztek az ítélet ellen. Ekkor H.-né N. Andrea a hamisítás leplezésére az eredeti iratokat eltüntette. Sőt készített egy 2012. szeptemberi törvényszéki határozatot, amely szerint az említett ítéletet másodfokon helybenhagyták. Az rövidesen kiderült, hogy a megadott ügyszám teljesen más ítéletet takar. Emellett azt is feltárta a nyomozás, hogy az írnok az eltüntetett iratok sorsának igazolására készített egy 2012. decemberi dátumú hamis megkeresést, ami alapján úgy tűnt, azokat a marcali bíróságra küldték. Onnan jelezték, az ügyszám nem létezik, iratokat nem kértek.

A kanizsai járási ügyészség H.-né N. Andreát közokirat-hamisítással vádolta meg és vele szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!