Hírek

2013.11.25. 19:03

Szabadulni akarnak a kamionoktól a lentiszombathelyiek

Lenti - Házaikat és egyéb épületeiket féltik a megnövekedett kamionforgalom okozta környezeti hatásoktól a lentiszombathelyi városrészben élők. Az elmúlt napokban lezajlott lakossági fórumokon út és járda témakörben is voltak felszólalók.

Gyuricza Ferenc

Lenti öt településrésze közül eddig négyben tartott közmeghallgatást az önkormányzat. A fórumokon többnyire helyi érintettségű ügyek kerültek napirendre, amelyek vagy hatósági intézkedéssel – mint például Bárszentmihályfán az utak sárral való szennyezése – orvosolhatóak lennének, illetve többségük kis anyagi ráfordítással ugyancsak megoldhatónak tűnik. A lentiszombathelyi és mumori városrész lakóinak gondja viszont nem városi feladat, a Creaton cserépgyár összekötése a főközlekedési utakkal jóval komolyabb fejlesztést igényel. Márpedig a helyiek ezt szeretnék, s erre annak idején ígéretet is kaptak – hangzott el az egyik városrészi fórumon.

Naponta mintegy hatvan kamion halad keresztül oda s vissza a lentiszombathelyi városrészen. Fotó: Gyuricza Ferenc

A problémát Kindli József vetette fel, aki három éve költözött s feleségével együtt annak családi örökségét jelentő lentiszombathelyi házba. Jelzésük szerint a városrészen át közlekedő kamionoktól állandóan rengnek az épületek, ettől a falak repedeznek, az állaguk romlik. Ők azzal a tervvel jöttek haza, hogy a szülői házat felújítják, ám a jelenlegi körülmények között azt értelmetlennek tartják. A férfi azt hozzátette: nem a cserépgyár ellen van, tudja ő is, hogy arra mind a gazdaságnak, mind a városnak szüksége van, ám a kamionok közlekedését más útvonalon kell megoldani.

Felvetésével Horváth László polgármester és a fórumon szintén jelen lévő dr. Pál Attila megyei közgyűlési alelnök is egyet értett. Utóbbi még arra is felhívta a jelenlévők figyelmet, hogy a Zala megyei közlekedésfejlesztési koncepcióban erre vonatkozóan vannak is elképzelések. A megoldás azonban rövid távon nem várható, az alelnök szerint erre leginkább akkor nyílhatna esély, ha a Creaton a 2014 és 2020 közötti időszakban megvalósítaná a további bővítését, azaz a harmadik csarnok is megépülne.

Utakkal, és járdákkal kapcsolatos panaszok másutt is felvetődtek. A mumori városrészben a Bem utcai kerékpárút egy részét kifejezetten életveszélyesnek nevezték a felszólalók – többször is mentőt kellett már hívni az itt balesetet szenvedettekhez –, Lentiszombathely egyes részein az állandó terhelés miatt nyomvályúk alakultak ki, Bárszentmihályfán pedig a Kölcsey út és a járda állagát panaszolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!