Hírek

2013.11.20. 16:26

Mérő és gyakorló labort avattak Zalaegerszegen

Új mérő és gyakorló labort avattak szerdán a Zalaegerszegi Felsőoktatási Központban, a mérnökképzésben részt vevő hallgatóknak.

Szabó Judit

A Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai Intézetének zalaegerszegi központja vállalatok segítségével hozta létre a labort. Így már nemcsak a partnercégeknél és a Ganz-Munkkácsy iskola tanműhelyeiben, hanem helyben, a kampuszon is lehetőség van arra, hogy a hallgatók gyakorlati ismereteket szerezzenek. A laborban akár versenyekre is felkészülhetnek, hangzott el a szerdai avatóünnepégen.

Az új létesítményt Balaicz Zoltán alpolgármester, dr. Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja, dr. Magoss Endre dékánhelyettes, valamint dr. Varga Mihály, a gépészeti és mechatronikai intézet zalaegerszegi képzési és kutatási központjának vezetője avatta fel. Balaicz Zoltán elmondta: a zalaegerszegi mérnökképzés folyamatosan fejlődik, s ezt hangsúlyozta dr. Alpár Tibor is, aki az elmúlt évek eredményei közül kiemelte a levelező tagozat és a duális képzés elindítását.

A labort a gazdasági főiskolától bérelt három helyiségben alakították ki. Az első egy mérőszoba, ahol többek között anyagmintákat lehet vizsgálni és nyomtatott áramköri paneleket mérni. A másik két helyiséget elektronikai és pneumatikus eszközökkel rendezték be. Varga Mihály elmondta: az eszközöket a vállalatok támogatásával szerezték be folyamatosan, de eddig nem volt hová tenniük. Ezért is szeretnék, ha a későbbiekben egy önálló műszaki kampusz jöhetne létre. A gyakorló- és mérőlabor kialakítására tízmillió forintot költöttek, a forrásokat a céges támogatások biztosították.

Az avatóünnepség után konferenciát rendeztek Gazdaság és felsőoktatás kapcsolata a Nyugat-dunántúli régióban címmel. Ezen a duális (az általánosan elterjedtnél sokkal gyakorlatorientáltabb) képzés kiterjesztéséről is szó esett, arról, hogy miként tudnának több céget   bevonni a programba, s hogyan tehetnék azt rugalmasabbá, a vállalati igényekhez jobban alkalmazkodóvá.

–  A duális képzésbe eddig tizenegy vállalat kapcsolódott be, ezen kívül kilenc megfigyelőként vesz részt a kezdeményezésben, s a programunktól függően szeretne csatlakozni a rendszerhez – mondta  Varga Mihály. – A duális rendszerben tanuló hallgatók száma húsz, ezt a létszámot is szeretnénk növelni.

A rendezvényen arról is szó esett, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly kara két új képzés: logisztikai mérnök, valamint műszaki szakoktató képzés indítását tervezi a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!