Hírek

2013.11.26. 13:17

A fogyasztók védelmében

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tevékenységének fontos részét képezi a veszélyes termékek felkutatása, amelynek hatékonyságát jól jelzi, hogy a Magyarország az Európai Unió felderítési listáján 2012-ben az első helyen végzett.

Zalai Hírlap

A nem biztonságos árucikkek hatósági kiszűrése mellett fontos ugyanakkor, hogy vásárlásaink során körültekintőek legyünk és csak olyan termékek kerüljenek a kosarunkba, amelyek nem jelentenek az áru jellegénél nagyobb kockázatot.

Vincze Zsolt eladó (jobbról) Szép Lászlónak mutatja az elektromos eszközön elhelyezett CE jelzést. Fotó: Pezzetta Umberto

Letiltottak

Arról, hogy az egyes termékkategóriákba tartozó áruk esetében milyen korábbi veszélyeket tárt fel a hatóság, bárki könnyen információkat szerezhet a hatóság honlapján. Amennyiben valaki nem valamely konkrét terméket keres, hanem egy összesített listát szeretne csupán letölteni, akkor azt egy kattintással megteheti, és táblázatos formátumban három témakör szerint csoportosítva érheti el az elmúlt években a magyar hatóság által letiltott termékek listája. A letiltó közlemények teljes szövege is elérhető a honlapon található veszélyestermék-kereső modulban.

Ha valaki konkrét terméket keres, akkor akár a megnevezését, akár a cikkszámot beírva a keresőbe megmutatja a találatokat. Egyszerűsített, az összes termékre keresőszó alapján találati listát adó modul is található a honlapon, itt is konkrét termékekre lehet rákeresni.

A hatóság mindemellett a napi hírei között mindig közzéteszi az aktuális, legfrissebb letiltó közlemények listáját is, a „Termékbiztonság" menüpont alatt található almenüpontokban pedig a közelmúltban letiltott termékek is nyomon követhetőek. E menüpont alatt megtalálható egy havi bontású lista is, az aktuális hónapban letiltott termékekről, illetve itt találhatók meg az Európai Unió más tagállamaiban letiltott termékek hivatkozásai is.

Aktualitások

Ha valaki rendszeresen szeretne információkat kapni a legfrissebb aktualitásokról, feliratkozhat a hatóság tematikus hírleveleire, amelynek eredményeképpen a látogató közvetlen értesítést kap arról, ha e témakörben új információ kerül fel a honlapra.

A www.piacfelugyelet.hu oldalon a Magyar Köztársaság termékbiztonsági rendszere érhető el (KPIR). A rendszer az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárásról szóló 79/1998.(IV.29.) Korm. rendelet értelmében tartalmazza valamennyi magyar piacfelügyeleti feladatkörrel rendelkező hatóság és megfelelőség-tanúsítást végző szervezet bejelentését. A hatósági bejelentések közül ezeken az oldalakon azok láthatók, melyeket az adatok tulajdonosai a nyilvánosság számára elérhetővé kívánnak tenni.

Mi fogyasztók magunk is sokat tehetünk azért, hogy biztonságos termékek kerüljenek a háztartásainkba. Mindenek előtt jó ha ismerjük azoknak a jelzéseknek a jelentését, amelyeket az árukon találunk.

Vásárlásaink során főleg a villamossági termékek és a játékok csomagolásán találkozhatunk egy CE jellel, amelynek jelentése nem mindenki számára világos, jóllehet fontos információt hordozhat a termékek biztonságosságáról.

Biztonság

A szabályozás értelmében a gyártóknak világos nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a termékük biztonságos. A nyilatkozattételhez tartozik a CE-jelölés feltüntetése a terméken. Az importőrnek ellenőriznie kell, hogy a gyártó megtette-e a nyilatkozat által elvárt lépéseket, a forgalmazónak pedig kellő gondossággal kell eljárnia, képesnek kell lennie azonosítani és visszahívni a nem biztonságos termékeket.

Az európai egységes piacon (az összes EU-tagállam, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagállamai Norvégia, Izland és Liechtenstein) számos előnyt élvezhetnek a fogyasztók. Mindannyian hozzászoktunk már a termékek széles kínálatához. Természetesen a fogyasztók azt is elvárják, hogy a megvásárolt termék biztonságos is legyen. Az egységes piac megalkotásakor az Európai Unió specifikus jogi szabályozást léptetett életbe a piacon kapható egyes termékkategóriákra vonatkozóan. A jogszabály túlmutat azokon az általános biztonsági követelményeken, amelyeknek valamennyi terméknek meg kell felelnie.

Hogyan működik a rendszer? Mint az már a fentiekből kiderült a gyártónak kell gondoskodnia róla, hogy terméke megfeleljen a vonatkozó biztonsági követelményeknek. Erről a termék kockázatértékelésével vagy tesztelésével győződhet meg. Ha ennek eleget tett, fel kell tüntetnie a CE-jelölést a terméken.

Egyes nagyobb kockázatot jelentő termékeknél, mint amilyenek a gázüzemű vízmelegítők vagy a láncfűrészek nem elegendő, ha a biztonságról csak a gyártó győződik meg. Ezekben az esetekben egy, a nemzeti hatóságok által kijelölt, független szervezetnek kell elvégeznie a biztonsági vizsgálatot. A CE-jelölést csak akkor lehet feltüntetni a terméken, ha ezeket a vizsgálatokat elvégezték.

Az EU-ban nem minden termék visel CE-jelölést. A CE-jelöléssel a termékek egy bizonyos csoportját kell ellátni, amelybe beletartoznak pl. az elektromos készülékek, a játékok, a polgári célú felhasználásra szánt robbanóanyagok és az orvosi eszközök is. Ezekre a termékekre egy vagy több irányelv is vonatkozik, amelyek meghatározzák azokat az előírásokat, amelyeknek való megfelelőség a feltétele a CE jelölés feltüntetésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!