Hírek

2013.10.02. 16:00

Belvárosi fejlesztés: aláírták a 725 millió forintos támogatási szerződést

Zalaegerszeg - Ünnepélyes keretek közt aláírta szerdán a belváros-rehabilitációs projekt támogatási szerződését Gyutai Csaba zalaegerszegi polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője. A közel 930 millió forintos teljes költségvetésű beruházásra 725 milliós NYDOP pályázati támogatást nyert a város.

Horváth A. Attila

A városházán rendezett sajtóeseményen Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: összefogásra és hatékony lobbitevékenységre volt szükség ahhoz, hogy a kormány támogatást nyújtson e nagy jelentőségű zalaegerszegi fejlesztésekhez. A képviselő hozzátette: mindannyiunk számára fontos, hogy Zalaegerszeg igazán élhető ökováros legyen.

Gyutai Csaba polgármester arra emlékeztetett, hogy a belváros-rehabilitáció első ütemét (a piactér átalakítását, a tehermentesítő út első szakaszát, a Kossuth utca átépítését és a Csipke passzázst) már korábban sikerült megvalósítani, idén augusztusban pedig megjelent az újabb program támogatását kihirdető kormányhatározat.  A folytatásban 5 főbb projektelem készül el; közülük városképi szempontból a legjelentősebb a Dísz tér 128,5 millió forintos felújítása, átépítése.

– Az a szándékunk, hogy a város ékességévé váljék a Dísz tér, amelynek hangulatos megjelenése és lényegesen több zöldfelülete lesz a beruházást követően. Fontosnak tartjuk, hogy egyetértés alakuljon ki az átépítéssel kapcsolatban – mondta el a polgármester.

A projekt részeként folytatják  a belső tehermentesítő út építését a felhagyott északi vasúti nyomvonalon; ez a belváros forgalomcsillapítását szolgáló beruházás 367,3 millió forintból valósulhat meg. A Vásárcsarnok homlokzatának felújítására közel 55 millió, a Virágudvar fejlesztésére csaknem 50 millió, a Kossuth utcai üzletek külső megjelenését egységesítő Portál programra pedig 51 millió forintot lehet fordítani.

Gyutai Csaba a tájékoztatón köszönetet mondott a projekt valamennyi előkészítőjének és megvalósítójának a közreműködésért. Jelezte továbbá, hogy a piaci és a Dísz téri beruházás már a következő év őszére elkészül, és a tervek szerint az elkerülő útra sem kell sokat várniuk a zalaegerszegieknek.

Végül Breznovits István, a fejlesztési ügynökség ügyvezetője gratulált a  projekthez, amely  – mint mondta – jól előkészített és összehangolt városfejlesztési elképzeléseket tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!