Hírek

2013.09.26. 16:35

Védett madár pusztítja a baromfit

Védett madár, réti héja tizedeli folyamatosan a szombathelyi településrész baromfiudvarait. A ragadozó elsősorban a tyúkokra csap le, de kacsát is támadott már meg.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a városrészen élők mondják, akik információ hiányába tanácstalanok a kialakult helyzet miatt. Azzal tisztában vannak, hogy nem bánthatják a védett madarat, a keletkezett káruk miatt azonban egyre türelmetlenebbek. Arra keresik a választ, mire van joga a saját tulajdona érdekében az állampolgárnak az ilyen és ehhez hasonló esetekben?

Toplak István már több alkalommal hessegette el saját udvarából a héját. Azt mondja, egyre alattomosabbá válik a madár, mert kifigyeli, hogy mikor nem tartózkodik ember a szabadban, és akkor csap le. Neki eddig még sikerült megmentenie a baromfijait, a környező portákon azonban már több tyúkot is megölt a ragadozó.

A lentiszombathelyi városrészben élő Toplak István az elmúlt hetekben többször is megmentette állatait a héja támadásától. A ragadozó madár mintegy három hete tűnt fel a lakott terület közelében (Fotó: Gyuricza Ferenc)

- Körülbelül három héttel ezelőtt jelent meg az udvarok környékén a madár, amit eleinte sasnak néztünk - mondta Toplak István. - Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen nagy kárt okozhat a baromfiudvarban. Lassan napi rendszerességgel csap le.

Toplak István a napokban alaposan kifigyelte a ragadozó madár mozgását. A héja az egyik magas fenyőfáról les az áldozatára, amit siklórepülésben, alacsonyan szállva közelít meg. Amikor lecsap, szinte azonnal végez a kiszemelt baromfival.

- Én sokat tartózkodom az udvaron és a kertben, ezért sikerült a saját tyúkjaimat megmentenem, de a szomszédból is többször elhajtottam a madarat - folytatja. - Másnak nem volt ilyen szerencséje, az egyik közeli portán két tyúkot is elkapott.

A lentiszombathelyi városrészben többeket ért már kár. Az egyik porta gazdája eleinte azt gondolta, a saját kutyája ölte meg a tyúkot, egészen addig ringatta magát e tévhitben, amíg saját szemével nem látta, ahogy a héja a baromfi teteméből lakmározik.

- Nemcsak a tyúkokat támadta meg, a kacsákat is hajtotta már - sorolja tovább egy asszony. - Attól tartunk, hogy teljesen ideszokik, s rendszeressé válik a támadás.

A városrészben élők egyelőre bizonytalanok. Nem tudják, hogyan védekezhetnének, a héja ugyanis védett madár, így a törvény értelmében nem csupán az elpusztítása tiltott, de a zavarása és hajszolása is. A gazdák azt mondják, ha ez így van, akkor legalább kártalanítsák őket.

- Egy házi tyúk jóval értékesebb, mint a bolti áru - foglalja össze a többiek nevében Toplak István. - Ízletesebb és talán egészségesebb is a húsa, s jóval többet is nyom. A kellően kifejlett példányok közel három kilósak is lehetnek, az áruk pedig akár háromezer forintra is rúghat.

A fiatal egyedeknél fordul elő, hogy nem mérik fel erejüket, s vakmerő módon támadnak. Akár még a nyúl vagy az őz is célpontjuk lehet – állítja Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes természetvédelmi őre

Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes természetvédelmi őre szerint a probléma valós, megoldást viszont nem lesz könnyű találni rá. A héja a védettsége okán ugyanis drasztikusabb eszközökkel nem zavarható el.

- Hasonló esetek más településeken is elfordultak, legutóbb Kerkaszentkirályon történt ilyesmi - mondta Lelkes András. - Ott is úgy kerestek meg bennünket, hogy egy sas pusztítja a baromfiudvar lakóit, s kiderült, hogy az is héja volt. Ezek a madarak gyakran változtatják a területüket, így időnként feltűnnek lakott területek közelében is. Különösen a fiatal egyedek rámenősek, azok még nem mérték fel az erejüket, vakmerő módon szinte mindenre rátámadnak, ami mozog.

Lelkes András azt mondja, ha a héja már megölte az áldozatát, akkor nem célszerű elkergetni róla, mert amennyiben éhes marad, úgy újra támadni fog. Ha viszont kellően belakmározott, akkor néhány napig nyugton marad. Persze ha éppen a kicsinyeinek hordja a táplálékot, akkor ez az elmélet már meg is bukott.

- Védekezni többféle módon lehet - magyarázza a természetvédelmi őr. - Be lehet fogni a madarat, ám egy csapda felállítása nemcsak költséges, de megfelelően képzett személy is szükségeltetik hozzá. Megoldás lehet az udvar lehálózása, ami szintén költséges, ezzel házi körülmények között nem is érdemes próbálkozni. Konkrét esetben színes, csillogó papírok vagy szalagok kirakását javasolja, a madár a számára idegen anyagtól ugyanis megriad, ezáltal elhagyja a területet.

Lelkes András szerint attól nem kell tartani, hogy a ragadozó madár csak néhány házzal áll odébb, mivel viszonylag nagy területen mozog, így valószínűleg elköltözik a környékről.

Szerettük volna a zöldhatóság, vagyis a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség álláspontját is megkérni az ügyben, ám a megkérdezettek nyilatkozattételre nem jogosultak. Egyedül annyit sikerült kideríteni, hogy a természetvédelmi törvény rendelkezik a kártalanítás kérdéséről is. A vonatkozó paragrafus értelmében ha védett vad okoz kárt, úgy kártalanításra a természetvédelmi hatóság köteles, de nem objektív alapon, hanem csak abban az esetben, ha nem teljesítette a károkozás megelőzése érdekében előírt kötelességeit. Megkérdezett szakemberek szerint ez egy gumiparagrafus, azaz egy esetleges kártérítési per esetén könnyedén ki tud bújni a hatóság, vagyis az állam a felelősség alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!