Hírek

2013.09.16. 07:35

Szilvásgombóc és a málé

Szilvágy - A gasztronómiai kínálat és a kulturális programok mellett újabb elemmel bővült az idén már hetedik alkalommal megrendezett Göcseji Szilvafesztivál. Szombaton Múzsák találkozója címmel kiállításmegnyitót is tartottak a községben.

Gyuricza Ferenc

Ezen három alkotó, a helybéli Németh Dezső szobrász, a községből még gyermekkorában elszármazott Soós József költő, illetve a Lentiben élő Kovács Zoltán fotós alkotásai tekinthetők meg. Hármójuk kapcsolatáról, a különböző művészeti ágak összefonódásáról előbb a térség volt parlamenti képviselője, Nógrádi László szólt, majd Szemes Péter kritikus, a Pannon Tükör kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese is méltatta a kiállítást, amelynek a helyi templom adott helyet.

– A templomnak nemcsak szakrális, de közösségi funkciója is van – mondta Szemes Péter. – Azáltal, hogy ide műalkotások kerültek be, egy kiállítás tere lett, éppen e funkciójának felel meg, hiszen nagyon fontos, hogy az itt élők megismerjék a közöttük élő, vagy éppen hozzájuk ellátogató alkotókat.

Szemes Péter a tárlat kapcsán megtartott értékelésében arról is beszélt, hogy a falvak őrzik a hagyományokat, s erre Szilvágy az egyik legeklatánsabb példa. Megnyitó beszéde után Soós József szólt a jelenlévőkhöz, aki verseiben, illetve prózáiban is sokat merített a faluban szerzett gyermekkori élményeiből.

A szilvafesztivál idén még egy újdonságot tartogatott, hiszen részben kapcsolódott ahhoz a Kreatív udvar elnevezésű térségi programsorozathoz, amely egy európai uniós program keretében valósult meg Zalabaksa térségében. A szilvágyi rendezvény így a templomi tárlat mellett egy másik kiállításnak is helyet adott, itt többségében gyermekek által készített kézműves termékek voltak láthatóak.

A szilvafesztivál természetesen a hagyományos funkcióját sem vesztette el. Már délelőtt elkezdődött a közös főzés, amelyen helybéliek mellett a környező településeken élők, továbbá muravidékiek is részt vettek.

– Szakítva a korábbi évek tradícióival, idén nem hirdettünk versenyt, mert azt szerettük volna, ha inkább a közösségépítés, a barátság ápolása kerül fókuszba – mondta Péntek Gyuláné polgármester. – Emiatt aztán arról sem beszéltünk, hogy ki mit készítsen, ezt rábíztuk a csapatokra. Szilvás ételekből azonban így sem lesz hiány, erről mi magunk gondoskodtunk, a falusi asszonyok szilvás gombócokkal és szilvával ízesített máléval kínálták a vendégeket. Az elmúlt évek gyakorlata megmutatta, hogy van igény ezekre a régi népi ételekre, amelyeknek akár ma is van helye a konyhában.

Péntek Gyuláné azt is hozzátette: a göcseji szilvafesztivál egyben arra is lehetőséget ad, hogy a környéken élők bemutassák az általuk készített helyi termékeket, függetlenül attól, hogy azok a gasztronómiai kínálathoz járulnak még hozzá, mint például a szilvalekvár vagy akár a zalai erdőben termett gomba, de a kézművesség is egyre inkább teret nyer. A különböző ízletes ételek mellől a termelői borok és a kiváló pálinkák sem hiányozhattak, az utóbbiaknak a szilva szintén jó alapanyaga. A fesztivál programját kulturális műsor zárta, amelyben ezúttal az ének és a népi tánc kapta a főszerepet, de az olyan szórakoztató programelemek sem maradtak el, mint a Summerlove együttes fellépése vagy a TMK Rock Band koncertje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!