Hírek

2013.09.05. 13:43

Pénzügyi békéltetés: 140 ügy Zalából

Zalaegerszeg – Működésének első két évében országosan 6590 ügyet tárgyalt a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), amelyhez Zala megyéből 140 kérelem érkezett.

Horváth A. Attila

A fogyasztók és a pénzügyi szervezetek vitás ügyeinek bíróságon kívüli rendezésére hozták létre 2011 július elsejével a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett működő békéltető testületet. Az eltelt időszak adatairól a minap jelent meg összegző tájékoztatás. Eszerint a kérelmek 60 százalékában indult eljárás, és az ügyek 48 százaléka zárult a felek konszenzusán alapuló döntéssel. Mint azt a PBT beszámolója megállapítja, a kérelmek száma folyamatosan nő, a békéltetés feladatait ugyanakkor továbbra is 7 tanács látja el országosan.

A Zala megyéből beküldött 140 kérelem a teljes ügyszám 2,88 százalékát teszi ki (az idei első negyedévben 54 megkeresés érkezett Zalából). Országosan egyébként a bankokkal kapcsolatban fordultak a legtöbbször, 3060 alkalommal a fogyasztók a békéltető testülethez, biztosítós ügyben pedig 2150 kérelmet adtak be. A bankokkal kapcsolatos kérelmek közel kétharmada a hitelezéshez (elsősorban a devizahitelezéshez) kapcsolódott. Nemzetközi fogyasztói jogvitában pedig 40 esetben járt el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!