Hírek

2013.09.25. 12:33

Fogadj örökbe szobrokat!

Homokkomárom - Örökbefogadó akciót hirdet a Csingahegyi Művész Műhely alkotótelepein készült fa szobrokra Tislér Zoltán fafaragó, a műhely ötletgazdája és vezetője, illetve Bodó Tamás polgármester.

Horváth-Balogh Attila

Habár az önkormányzat a kegytemplomhoz vezető út mellé elhelyezett alkotások téli védelméről minden évben gondoskodik, a fából faragott szobrokon mégis nyomot hagyott az idő.

– 2006-ban, amikor a Csingahegyi Művész Műhely Egyesület megalakult, elhatároztuk a barátaimmal, hogy egy Magyarországon egyedülálló szoborparkot hozunk létre itt, Homokkomáromban – mesélt az előzményekről Tislér Zoltán. – Ha egy túrázó, vagy egy zarándok elvetődik ide és felsétál a templomdombra a kegytemplomhoz ezen a jó kilométer hosszúságú úton, az közben az alkotások révén megismerheti a magyar történelem nagyjait is. Azt nem garantálom, hogy a mai történelmi kánonhoz igazodó személyek jelennek meg itt, habár az Árpád-háznál még nincs vita. Most tartunk Szent Lászlónál, az első Attila király volt, majd Csaba királyfi, Géza fejedelem, Szent István, Gellért és Imre herceg következett. Az egész szoborsort az Emese álmát ábrázoló magyar eredetmonda-kapu nyitja. Nyolc szobrunk van tehát, de ha a Jóisten engedi, én még legalább 20-25-öt szeretnék készíteni, úgy lenne teljes a sor. Ez azonban még sok idő és attól tartok, hogy mire az utolsókkal végzünk, addigra az első szobrok tönkremennek. Ezért a legjobb kezekben ezek a szobrok önkéntes családoknál, vállalkozóknál lennének, s Bodó Tamás polgármesterrel az az ötletünk támadt, hogy adjuk az alkotásokat „örökbe". Ez azt takarná, hogy az ehhez kedvet érzők vállalnák egy-egy szobor gondozását, karbantartását, tisztítását és festését.

Tislér Zoltán az egyik alkotást tisztítja. Van olyan része a szobornak, melyen megtelepedett már a moha is. Fotó: Szakony Attila

Tislér Zoltán elmondta: ez csak az első 4-5 évben jelentene minden évben teendőt, aztán elegendő lenne 3-4 évenkénti festés, esetleg finom dörzspapírral elvégzett csiszolás. Hozzátette, 5 szobornak már van „gazdája", így a meglévőkből mindössze hármat lehet örökbe fogadni. De a lehetőségek sora itt még nem ér véget, hiszen Tislér Zoltán egyrészt javaslatokat vár arra, hogy a következő alkotások kiket ábrázoljanak a magyar történelem nagyjai közül, másrészt mecénásokat is keres , akik megfinanszíroznák a szobrokat.

Bodó Tamás polgármester azt mondta: az örökbe fogadók díszes tanúsítványt kapnak nemes vállalásukról.

– Azt gondolom, a szobrokra az örökbefogadók egyfajta családtagként tekinthetnek majd és a személyes érintettség révén hosszabb időtávban is megőrizhetők lesznek az utókornak ezek az alkotások – jelentette ki Bodó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!