Hírek

2013.09.13. 17:51

A háborús hősök tiszteletére

Nagykanizsa - Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök áldotta meg pénteken a bajcsai településrészben a világháborús hősök újjáépített emlékművét.

Horváth-Balogh Attila

Az első világháború után rendelet született arról, hogy minden településnek emlékművet kell állítania a harcokban elhunyt helyi áldozatok tiszteletére. Bajcsán is eleget tettek ennek a nemes kötelezettségnek, s 1935. szeptember 30-án el is készült az emlékmű, melynek tetején egy turulmadár díszlett.

Az idő vasfoga azonban tönkretette az emlékművet és bár volt próbálkozás az újjáépítésre, azt csak most sikerült megvalósítani. Az önkormányzat 3,7 millió forintot fordított az alkotás elkészítésére. Így most már az első 16 és a második világháború 15 helyi hősi halottjának emléket állító szobor újra régi szépségében pompázik.

Tóth Nándor, a körzet önkormányzati képviselője köszöntője után Cseresnyés Péter polgármester mondott beszédet, aki hangsúlyozta: a csatában elhunytak hősiessége arra kötelezi az utókort, hogy ma is megnevezze azokat helyben is, akik a nemzet ellen dolgoznak és azokat is, akik érte.

A beszéd után dr. Veres András megyéspüspök kért áldást az emlékműre, melynek talapzatán végül elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!