Hírek

2013.08.14. 11:23

Vigh László az adósságrendezésről, a rezsicsökkentésről és a pacsai üzemről

Zalaegerszeg - A rezsicsökkentésnek óriási a társadalmi támogatottsága, és van még lehetőség a további ármérséklésre. A devizahiteleseknek szintén segít a kormány, valamint a nehéz helyzetű települések is új forrásokhoz juthatnak, mondta el Vigh László.

Horváth A. Attila

Folytatjuk az országgyűlési képviselőkkel készített interjúsorozatunkat. Ezúttal Vigh Lászlót (Fidesz) kérdeztük.

– Nagy változások történtek a közigazgatásban: állami fenntartásba kerültek az iskolák és létrejött a járási rendszer. Milyennek látja az első fél év tapasztalatait?

– Az ellenzéki pártok ijesztgetései ellenére nem kerültek az utcára a  pedagógusok, sőt, azzal, hogy az államtól kapják a fizetésüket, biztonságosabb lett a foglalkoztatásuk, a javadalmazásuk. Különösen szeptembertől, amikor elindul a pedagógus életpályamodell, tisztességes bérre számíthatnak, míg korábban néhány önkormányzatnál problémát okozott a fizetésük előteremtése. Ami a járási rendszert illeti, úgy látom, itt is megfelelő a működés. Egy kis finomhangolásra lesz még szükség, az embereknek meg kell szokniuk, hogy az új rendszerben miként tudják intézni ügyeiket.

Vigh László: - A devizahitel megbénítja a családokat, vállalkozásokat. Kivezetése fontos feladat, amit a kormány véghez fog vinni

– Meddig folytatható a rezsicsökkentés? Terhelhetők még az érintett szolgáltatók?

– Egy adatot említenék: 2009-ben csak az áramszolgáltató cég 31 milliárd forint nyereséget vitt ki az országból. Én úgy gondolom, jó döntést hozott a kormány azzal, hogy rezsicsökkentéssel kíván segíteni az embereken. A döntéshozók kiszámolták, hogy a villanyáram 10 százalékos csökkentése után belefér még kétszer 10 százalék mérséklés. Zala megye új 1. számú választókerületében mintegy 26 ezren írták alá a rezsicsökkentésről szóló íveket, tehát e döntésnek óriási társadalmi támogatottsága van. Sőt, ilyen még nem történt, hogy valami mellett 2,2 millió ember kötelezte el magát országszerte. Én magam az elmúlt 14 hónapban több mint 400 rendezvényen vettem részt a választókerületben, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az emberektől a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Más kérdés, hogy politikai támadások érnek  minket az ilyen intézkedések miatt.  Amikor bevezettük a bankadót, azzal riogattak, hogy kivonulnak a bankok Magyarországról, aztán mégsem tették. Most szintén riogatások kezdődnek a devizahitelek ügyében. Úgy látom, a miniszterelnök úr eltökélt abban, hogy ezt a selejt terméket, a devizahitelt kivezessük a rendszerből, mivel megbénítja a családokat, vállalkozásokat. Ez tehát nagyon fontos feladat, amit a kormány véghez fog vinni.

– Gyakran elhangzik,  hogy az adósságkonszolidációval a jól gazdálkodó önkormányzatok rosszabbul jártak, mint a hitelt hitelre halmozók. Egyetért?

– Nem azt kell vizsgálni, hogy az eladósodásban ki a hibás, hiszen a legfőbb ok a kötelező feladatok állami finanszírozásának hiánya volt. Igaz, hogy néhány önkormányzat erőn felül kezdett beruházásokba, de emiatt nem lehet a többieket büntetni. Én  31 településnek adtam át adósságkonszolidációról szóló bizonyságlevelet. Köztük van Zalaegerszeg is, amely nagyon jól teljesített az elmúlt években, mintának tekinthető a megyei jogú városok között, és ezt a kormány bizonyára figyelembe veszi a pályázatok elbírálásánál. Azt már most látjuk, hogy Zalaegerszeg az idén és jövőre is nagyon szép pályázati pénzekben részesül. Ugyanakkor valóban vannak önkormányzatok, amelyek az intézményeik miatt finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium egy új, az Önhikihez hasonló pályázatot írt ki a számukra.

– Tud-e új fejleményekről a pacsai baromfifeldolgozóval kapcsolatban?

– Nagyon jó híreim vannak: látszik az alagút végén a fény, nemsokára bejelentik, hogy ki fogja üzemeltetni a feldolgozót. Napi kapcsolatban állok az érintettekkel, és biztos vagyok abban, hogy  újraindul az üzem. Hamarosan publikusak lesznek a részletek is, addig egy kis türelmet kérünk még az emberektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!