Hírek

2013.08.08. 09:55

Fenntarthatóan fennmaradni - konferencia Pakodon

Pakod - Fenntarthatóan fennmaradni címmel, a ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében kezdődött két napos konferencia a településen.

Sámel József

A SoPro projekt keretében megrendezett nyári egyetemnek az egykori pakodi iskola adott helyet, melyet a program keretében oktatási és foglalkoztatási központtá alakítottak át. Guitprechtné Molnár Erzsébet a szervezők nevében köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: fontos, hogy mindenkiben tudatosuljanak a környezetkímélést, fenntarthatóságot célzó megoldások, s az újrahasznosítás lehetőségei.

A leszakadóban lévő térségekben alkalmazható és újratanulható társadalmilag felelős, zöld és barkács megoldások, a társadalmi és környezeti fenntarthatóság érdekében fontos, hogy mielőbb beinduljon a munka. Baracskai József, a ZalA-KAR Térségi Innovációs Társulás elnöke nehéz feladatnak nevezte a felvállalt programot. Úgy fogalmazott, a 21. században nem tartható a jelenlegi út, tenni kell valamit. Például őseink felhalmozott tudását ötvözni a modern technológiákkal.

Martincsevics István, Kovács Szilvia és Nagy Péterné a hulladékból készült alkotásokat szemléli (Fotó: Sámel József)

Halek László, Pakod polgármestere kifejezte reményét, hogy a településen olyan program indul, mely széles körben példává válik. Az egykori iskolában ezért is biztosítottak helyet a projektnek. Martincsevics István, a ZalA-KAR Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: az osztrák-magyar projekt keretében harmincmillió forint ráfordításával alakították ki a Pakodi Fenntartható Technológiák Képzési és Oktatási Központot (PAKK), melyet hivatalosan pénteken avatnak fel. Az épületben megfordulók már ízelítőt kapnak az újrahasznosítás lehetőségeiből, fémből készült esernyőtartók, fahulladékból összeállított bútorok, vagy éppen rongybabák és egyéb figurák által. A konferenciatermen kívül műhelyt is kialakítottak, melyben hamarosan kezdődik a munka. Hozzátette: már érkeztek megrendelések Ausztriából és a szomszédos településről is.

Csütörtökön több előadás hangzott el, egyebek között a mindennapi fenntarthatóság, a térségek ezirányú szerepe szolgáltatta a témát. Délután a gyakorlat kerül előtérbe, háztartási, gazdálkodási tudnivalókkal a középpontban. Ma a hulladék-újrahasznosítás keretében osztrák példát ismerhetnek meg a résztvevők, akik hallhatnak a civilek felelősségéről is. Készítenek papírbrikettet, kézműves darabokat, valamint szó lesz arról is, hogy a hulladékot miként lehet egyedien felhasználni a művészetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!