Hírek

2013.07.22. 06:42

Paleolit étrend: a spájzot mielőbb ürítsük!

Keszthely - Össze kell pakolni a spájzot, s a tartalmát odaadni bárkinek, aki elfogadja. Dr. Tóth Csaba szerint ez az első és legegyszerűbb lépés a kőkorszak táplálkozását idéző paleolit étrend felé.

Sámel József

A szombathelyi illetőségű, az evolúciós orvoslást a szegedi egyetemen is oktató főorvos saját tapasztalatai, eredményei alapján vallja, hogy az életmód gyógyítás és prevenció terén egyaránt maximálisan szolgálja az egészséget. Biztos abban is, hogy előbb-utóbb beépül a napi gyógyítási munkába.

- A paleolit táplálkozás legfontosabb ismérve, hogy meggyógyít olyan civilizációs betegségeket, melyekről azt gondolta és mondta az orvostudomány, hogy lehetetlen. A sor hosszú, a kettes típusú cukorbetegség, a reflux, az autoimmun betegségek túlnyomó többsége, vagy éppen a migrén ezek közé tartozik, de a sort hosszan folytathatnám. Összességében elmondhatom, hogy a krónikus belgyógyászati betegségek 95 százaléka gyógyítható e táplálkozási formával - fogalmazott, kérdezve: „Ugye, nem mindegy, hogy az embernek azt mondják, hogy élete végéig a betegségével kell együtt élnie, vagy azt, hogy meggyógyulhat?!” - A másik oldal a megelőzés, aki a paleolit módszer alapján táplálkozik, nem betegszik meg a krónikus civilizációs betegségekben. S ez napjainkban ugyancsak fontos tényező.

Dr. Tóth Csaba: „Az eredmények önmagukért beszélnek". Fotó: Sámel József

- Adódik a kérdés: hogyan?

- Hihetetlenül egyszerűen. Mintegy 250-300 diagnózisról beszélünk, mely a krónikus civilizációs betegségekhez tartozik, mindez három tényező miatt alakul ki. Az egyik az adalékanyagok kérdése, a különböző tartósítószerekkel és egyéb mesterséges összetevőkkel tele vannak az élelmiszerek. A számuk hihetetlenül nagy, az EU-ban 18 ezer az engedélyezett a különböző adalékanyagok száma. A probléma, hogy - bár ezeket vizsgálják - a teszt csupán egy-egy tényező szerepét térképezi fel. Minden aspektusuk és a kombinációk hatására nem derül fény. Kiemelném a natrium-glutamatot, mely mesterségesen édes ízt gerjeszt a szervezetben, s számos betegséget (többek között szívritmuszavart, fejfájást, idegrendszeri problémákat) alakíthat ki, de a hiperaktivitás és a koncentráció zavarok is döntően ennek az anyagnak köszönhetőek. A másik, hogy rettentő torz kép alakult ki a szénhidrátok szükséges mennyiségéről. A klasszikus orvostudomány azt mondja, hogy szénhidrátokat bizony fogyasztanunk kell. Ennek azonban teljesen ellent mondanak az élettudományok, a szervezet működése. Bizonyított, hogy nincs rá szükségünk. Ha fehérjét és húst eszünk, akkor a szervezetünk annyi szénhidrátot állít elő, amennyi kell. Ehhez képest az átlagos magyar étrend 250-300 gramm szénhidrátot tartalmaz, s még a cukorbetegeknek is azt tanácsolják, hogy 150-200 grammot fogyaszthatnak. A szervezetünket mindez (által) olyan magas fokú szénhidrát terhelésnek teszi ki, melyet nem tudunk kontrollálni, s veszélybe kerül az inzulin és hormontermelés rendszere. S persze idővel torz anyagcsere alakul ki. Az említett anyagok, élelmiszerek harmadik támadáspontja az áteresztő bélszindróma. A bélhámok sejtjei normál esetben összekapcsolódnak egymással. Ha nem megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, ez a kapcsolat megszűnik, s kialakul az áteresztő bélszindróma. A tudósok már az 1980-as években bizonyították, hogy az allergiás és az autoimmun betegségek összefüggésben vannak ezzel az állapottal. A paleolit étrend pontosan ezt a három dolgot oldja meg, s gyógyít. Szó nincs csodaszerről, ez egy életforma, táplálkozási mód, melyet az orvostudomány alátámasztott. Sajnos azonban túl egyszerű ahhoz, hogy széles körben elterjedjen.

- Mit kell tennie annak, aki paleolit módon kíván élni?

- Össze kell pakolnia a spájzot, s a tartalmát odaadni bárkinek, aki elfogadja. Amit a paleolit életmód képvisel, az éppen az ellenkezője annak, amit eddig az egészséges táplálkozásról hallottunk. Konkrétan: javasolt a fehérjék és a zsírok minél nagyobb mértékű fogyasztása, s öt dolgot ki kell iktatni az étrendünkből: a tejtermékeket, a gabona- és burgonyaféléket, a hüvelyeseket, illetve a finomított cukrokat. Ami marad, az a hús, a tojás, a zsírok, közülük is az állati eredetűek. S persze a gyümölcs, a zöldség korlátozott mennyiségben. Ha a mai magyar átlagos éléskamrát megnézzük, az ennek a felsorolásnak éppen az ellenkezőjét rejti. A folyadékról annyit: legjobb a csapvíz, vagy ásványvíz, de leginkább a tisztított vizet ajánlom.

- Jól értem, hogy akár orvosi felügyelet nélkül, házilag kivitelezhető a paleolit életmód?

- Abszolút meg lehet oldani házilag. Kis orvosi kontroll, az első lépések után bárki a saját konyhájában tehet ily módon az egészségéért. Hozzá kell tenni, hogy befektetést nem igényel, s az élelmiszerek ára sem drágább. Az embernek nem kell a gyógyításra költenie, s értékesebb élelmiszereket fogyaszt. A lényeg persze az egészség. A paleolit étrend hihetetlenül megbízhatóan működik. Ha Magyarországon tíz kettes típusú cukorbeteget e szemléletű orvosi kontrollal kezelnek a paleolit módszerrel, mind a tízen meggyógyulnak. Az eredmények önmagukért beszélnek, nincs miről vitatkozni.

- Akkor az orvostudomány előbb-utóbb beépíti majd mindezt a napi gyógyító munkába?

- Igen, úgy gondolom és látom, hogy jó úton haladunk. A paleolit módszert a kezdeti ellenállás után - egyre többen ismerik, alkalmazzák, s igazi siker: egyetemen is tanítjuk. Hazánk pedig - Szendi Gábornak is köszönhetően - igazi nagyhatalom paleolit téren, jelentős mennyiségű, s eredményesen használható tudás halmozódott fel Magyarországon. Ezt pedig nem szabad veszni hagyni, tudva, hogy az emberek egészségi állapota bizony jócskán hagy kívánnivalót maga után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!