Hírek

2013.07.18. 16:37

Közgyűlés Zalaegerszegen: munkahelyteremtő beruházásokról is döntöttek

Zalaegerszeg - Elsősorban beruházásokkal kapcsolatos döntéseket hozott, illetve technikai módosításokat fogadott el csütörtökön Zalaegerszeg közgyűlése.

Horváth A. Attila

Fontos fejlesztéseknek adott zöld utat a testület a rendkívüli ülésen. A közgyűlés eredményesnek minősítette azt a pályázatot, amellyel értékesítésre jelölt az önkormányzat egy több mint 24 ezer négyzetméter alapterületű beépítetlen telket az északi ipari parkban. Az egyetlen ajánlattevő a Zalaco Sütőipari Zrt. volt, amely jelentős beruházást valósít meg az ingatlanon. A cég vállalta, hogy 110 új munkahelyet hoz létre.

A sütőipari cég tervezett beruházásának összértéke 750 millió forint, ezt a szerződés aláírásától számított két éven belül kell megvalósítania. Ajánlatában 1,5 milliárd forintos nettó árbevétel-növekedést is feltüntetett a vállalat. Gyutai Csaba polgármester elmondta: az önkormányzat kedvező vételárat ajánlott, a város ugyanis az iparűzési-adóbevétel, a foglalkoztatás és a fogyasztás növekedésével sokat profitálhat a beruházásból. Kiss Ferenc (MSZP) felvetette, hogy mi garantálja a pályázatban vállaltak megvalósulását, egy későbbi hozzászólásában pedig a sukorói kaszinó példáját említve arra hívta fel a figyelmet, hogy egy befektető túlzott támogatásából akkor büntetőügy lett.

A besenyői városrész határában, a Posta utcában működő cégek régóta igénylik a csatornázást. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt a párhuzamot a Fidesz képviselői közül többen is visszautasították; Tombi Lajos egyenesen kikérte magának, hogy egy nagy múltú helyi vállalatot „aktatáskás spekulánsokhoz" hasonlítsanak. Dr. Tóth László frakcióvezető pedig azt hangsúlyozta, hogy az árból érvényesíthető önkormányzati támogatást a közgyűlés foglalta rendeletbe, szó sincs tehát jogszabálysértésről. A közgyűlés 75 százalékos árkedvezményt biztosít a beruházónak, így a Zalaco 50,1 millió forintos vételárért juthat a területhez (ebből az áfa összege 26 millió forint). Végül a testület egyhangú támogatással elfogadta a terület értékesítéséről szóló határozatot.

Ugyancsak döntöttek a képviselők az adósságkonszolidációs megtakarítás felhasználásáról. A polgármester jelzése szerint közel 100 millió forintot fordíthat a megspórolt összegből gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre a város. Az elfogadott határozat értelmében a Posta úttól keletre fekvő ipari területeken csatornafejlesztés kezdődik (ez régi kérése a helyi vállalkozásoknak), a Kontakt Humán Kft. új foglalkoztatási programot indíthat, és jut pénz barnamezős beruházásokra is (a részletekről később beszámolunk).

Helyi rendeleteket is módosított a testület: a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjaiban érvényesítette a kötelező rezsicsökkentést. Arról is döntés született, hogy a hulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésére kiírt, közel 300 millió forintos KEOP-pályázaton részt vesz a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!