Hírek

2013.07.16. 15:59

Drogprevenció: nemzetközi tábor Bulgáriában, több zalai résztvevővel

Zalaegerszeg - A Zalai Ifjúsági Bűnmegelőzési Egyesület három tagja részt vett egy hétnapos nemzetközi drogprevenciós tréningen Bulgáriában. A program során lehetőségünk volt megismerni más országok problémáit és megoldásait a téma kapcsán.

Arany Horváth Zsuzsa

Boronyák Ilona, Dezső Anita és Kiss Tamás (mindhárman huszonéves kortárs segítők) számolt be a bulgáriai tapasztalatokról a Zalai Hírlapnak. A társaságot elkísérte Stummer Attila, aki szintén az ifjúsági szervezet tagja.

– Szervezetünk már hetvennyolc tagot számlál, s azon munkálkodunk, hogy a generációnkat segítsük elkerülni a kábítószerek csábítását, illetve lelki problémák megoldásában is próbálunk hasznosak lenni – mutatta be az egyesületet Dezső Anita. – Előfordult már, hogy öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó fiatalt irányítottunk felnőtt segítséghez, de például nem kívánt terhesség esetén is kéznél lehetünk, hogy elmondjuk, mik a lehetőségek.

A Bulgáriában, Rusze városában megrendezett nemzetközi drogprevenciós tréning résztvevői a település főterén. Minden országban más problémákkal küzdenek. Fotó: Zalai Ifjúsági Bűnmegelőzési Egyesület

A bulgáriai, a román határ közelében lévő Rusze városában rendezett tapasztalatcsere-táborba való eljutásra EU-pályázat révén nyílt lehetőségük. Ott vázolták az egyesületük tevékenységét, sőt – miután egyedül voltak magyarok a tizenkét országból verbuválódott táborban –, Magyarországot, s természetesen Zalát is bemutatták.

– Minden országban más a drogprobléma törvényi háttere. Akad, ahol a miénkhez hasonlóan büntetik a fogyasztást?

– Eltérő a gyakorlat és a szabályozás, valamint a különböző ártalmas szerek fogyasztási szokása is. Marokkóban például nincs alkohol az arab kultúra miatt, de nagyobb mérvű a drogfogyasztás – mesélte Boronyák Ilona. – Nagyon elterjedt a vizipipa. A kulturális különbségek másképp alakítják az életet.

– Minden országnak más a problémája – tette hozzá Kiss Tamás. – Sokat beszélgettünk, és inkább a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. A prevenció lényege, hogy hogyan segítik ki azt, aki már egyszer „beleesett" a drogfogyasztásba.

– Sajnos egyre lejjebb kerül az az életkori küszöb, amikor kipróbálják a gyerekek valamelyik kábítószert, igaz, a dizájner drogok mennyiségéről még nincsen statisztika – mondja a rangidős Stummer Attila. – Ezek azok a szerek, amelyeknek a kémiai összetételét folyamatosan módosítják, egy-egy molekulányit, így lesz mondjuk fürdősóból drog. Ezekhez sajnos nagyon könnyű hozzájutni.

– Milyen ötleteket hoztak esetleg haza Bulgáriából?

– A fiataloknak programokat kell szervezni, hogy ne unatkozzanak, ne tengjenek-lengjenek bele a világba – mondja Dezső Anita. – Ezen a téren van mit előrelépnünk.

Az egyesület jövőre Lengyel-, és Olaszországba készül tapasztalatokat gyűjteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!