Hírek

2013.06.17. 12:12

Tucatjával kerülnek elő az egykori kanizsai vár cölöpjei (fotókkal, videóval frissítve)

Nagykanizsa - A XVII. századi kanizsai várhoz és az erődítményt a várossal összekötő úthoz tartozó újabb cölöp- és deszkamaradványok kerültek elő a szennyvízrekonstrukció Király utcai munkálatai során. Mint azt a régészeti szakfelügyeletet ellátó Száraz Csilla régésztől megtudtuk: a maradványokat nem eredeti helyükön találták meg, mert azokat az 50-es években, a csatorna építésekor már feltárták, majd visszatemették a vezeték alá, mellé, egyfajta alapként. A leleteket beszállítják a múzeumba, tette hozzá.

Horváth-Balogh Attila

Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Közérdekű Muzeális Gyűjtemény igazgatója azt mondta: a szennyvízberuházás során a Király utca környékén az egykori vár falát alkotó cölöpök, valamint egy ott húzódó út deszkái kerültek elő már korábban és most is.

Sajnálatos módon ezek a 18. századból származó maradványok már nem voltak az eredeti helyükön, ugyanis még az 1950-es években lefektetett nagyméretű csatornacsövek alá, a talaj tömörítéseként egyszerűen visszatemették őket az akkori építők. Ma éppen ezért már csupán másodlagos régészeti leleteknek számítanak a faanyagok.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a csatornázáskor így is mindent dokumentálnak például fényképekkel és GPS adatmérésekkel, a fa elemeken kívül azonban mást nem találtak. Az előkerült maradványokat ideiglenesen a kivitelező telephelyén tárolják, amint nagyobb mennyiség gyűlik össze, azokat beszállítják a múzeumba, ahogy ez már többször is megtörtént.

A török ellen egykor meghatározó szerepű kanizsai várnak a Király utca környékén lévő maradványai amúgy sem ismeretlenek a régészek előtt, ez már részben feltárt, dokumentált területnek számít. A közelben lévő Vár úton, a néhány éve lebontott üveggyár helye azonban régészeti szempontból még háborítatlan területnek számít, ahol egy esetleges építkezés előtt kerülhetnek elő érdekes leletek - tette még hozzá Száraz Csilla.

Ezek is érdekelhetik