Hírek

2013.06.24. 08:01

Nemzetközi Szent Iván-éj Zalalövőn

Zalalövő – A környező utcákra is áthallatszó, dübörgő dobszóval, felvonulással kezdődött szombaton Zalalövőn a Tüzek éjszakája nevű, Szent Iván napja alkalmából szervezett program.

Hajdu Péter

– Az Ausztria, Magyarország és Szlovénia határvidékén megkötött, 24 város szövetsége program keretében rendezzük meg a Szent Iván-éji programjainkat. E kulturális és gazdasági együttműködés keretében érkeztek hozzánk a vendégek. Hét magyar város, Letenye, Lenti, Zalalövő, Őriszentpéter, Vasvár, Körmend és Szentgotthárd a szövetség magyar tagjai, rajtuk kívül 9 szlovén és 8 osztrák település van még benn. Közülük is hívtunk fellépőket, így állt össze ez a gazdag kulturális program – mondta érdeklődésünkre Pintér Antal, a Salla Művelődési Ház igazgatója.

Megalapozta a jó hangulatot a Tüzek éjszakája című zalalövői programhoz a dobok diktálta, ritmusos felvonulás a város utcáin. Fotó: Pezzetta Umberto

Miközben a felvonulást vezető keszthelyi Boombatucada ütőegyüttes dobjaival megrezegtette a levegőt – meg is szólalt a riasztó a polgármesteri hivatalon –, baráti társaságok bográcsaiban rotyogott az étel a rendezvénysátor és a művelődési ház közötti füvön.

– A Generáció Színjátszó Csoport tagjai vagyunk, de ma főzünk, másik csoport lép fel – mondta az egyik társaság bográcsa mellett Nagy László, miközben felkészítették a tarhonyás virslilevest.

Sok résztvevős, nemzetközi műsor kezdődött a színpadon.

– A 24 város szövetségében partner magyar városok és Zalalövő elsősorban modern tánc, hastánc csoportok fellépésével készültek a mai napra. A művészeti iskolában sok tánccsoportunk van, ezek közül kettő fér bele a mai programba, és a néptáncosaink táncházi produkciója. Ezt a gazdag színpadi programot egész éjfélig terveztük. A legvégén lesz a tűzugrás, ha a mai éjszakán egy fiú és egy lány átugorja a tüzet ők együtt maradnak, tartja a néphagyomány – mondta Bischofné Hesinger Katalin, a színjátszó csoport vezetője. Arra a kérdésre, mennyire kellenek, és a helyi közösségek mennyire vevők e rendezvényekre, elmondta, most már várja a lakosság a Szent Iván-éji műsort. Egyre több embert mozgat meg ez a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!