Hírek

2013.06.19. 18:18

Meleg ebéd, a vakáció idején is

Zalaegerszeg - Ezernél több rászoruló gyermek juthat nyáron napi egyszeri meleg ételhez megyénkben – állami segítséggel. Zalából 31 önkormányzat nyújtott be pályázatot, mind megkapja az igényelt támogatást.

Arany Gábor

Az állam idén az országban 2,4 milliárd forinttal járul hozzá a rászoruló gyermekek étkeztetéséhez. Ebből közel 22,1 millió forint jutott zalai önkormányzatoknak, aminek segítségével 50 168 adag ételt oszthatnak ki 1032 gyermeknek, közölte érdeklődésünkre dr. Egyed Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője.

Zsoldos Viktória, Kata és Dani ebédel. Az Alsónemesapátiban élőcsalád számára óriási segítség a szünidei meleg étel. Fotó: Pezzetta Umberto

Ez azt jelenti, hogy településenként 1 és 220 közötti létszámú gyermek juthat a vakáció idején meleg ételhez. Mint ismeretes, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők kérhették ezt a szolgáltatást, amit a pályázó önkormányzatnak legalább 44, legfeljebb 54 munkanapig kell biztosítania. Megyénkben a gyermekek közel nyolcada tekinthető rászorultnak, ennyi a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult. A bejelentett igények alapján a megyeszékhelyen 75 gyermek jut ily módon étkezéshez, ehhez 1,78 millió forintot kapnak. Nagykanizsán 220 adag ételt osztanak ki naponta, amihez közel 4,4 milliót ad az állam. Hévízen 15 gyermek kap rászorultsága miatt ebédet a vakációban, ehhez 356 ezer forint a támogatás, míg Szentpéterúron 144 rászoruló napi ebédjét oldják meg 2,8 millió forintos állami pénzzel.

A vakációban az önkormányzatoknak kell az étkeztetést biztosítani, pontosabban: megszervezni, tehát ezt szolgáltatótól is megrendelhetik vagy más önkormányzatokkal társulhatnak.

A leghátrányosabb települések önrész nélkül, csak az állami támogatásból finanszírozhatják a napi egyszeri meleg étkeztetést, amire 440 forint a gyermekenkénti támogatás. A jobb helyzetben lévő önkormányzatok pedig a rászorulók létszámának 25-50 százalékáig igényelhették a támogatást önrész nélkül, a többit pedig saját költségvetésükből kell megoldaniuk.

A pályázati kiírás szerint az ételek alapanyagát – legalább a támogatás 30 százalékának megfelelő értékben – környékbeli termelőknél kell beszerezni, vagy lehet termeltetni, tette hozzá dr. Egyed Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!