Hírek

2013.06.11. 14:51

Kedden is több száz zalai dolgozott a Dunánál

Zalaegerszeg - Hazatért az árvízi védekezésben Dunaszegnél bevett, 21 fős Zala Mentőcsoport. Kedden még 154 hivatásos zalai tűzoltó dolgozott a Duna közelében.

Arany Gábor

Erről is szó esett tegnap a zalaegerszegi tűzoltó-parancsnokságon tartott sajtótájékoztatón. Itt Rigó Csaba kormánymegbízott foglalta össze az elmúlt napok eseményeit.

A mentőcsoport 21 tagja majdnem egy héten át 12 órás váltásban dolgozott a gátaknál. Rajtuk kívül az elmúlt két napban 270 önkéntes indult útnak önállóan a veszélyeztetett térségbe, így kedden négyszáznál több zalai vette ki részét az árvíz elleni küzdelemből. Ebbe  bekapcsolódtak a honvédség alakulatai,  tartalékosai is, az országból  hétezren.

Dunaszentpálon ideiglenes nyúlgátakat bontották már  vissza. Fotó: Oláh András

Zalában jelenleg  készenlétben áll a rendőrség egy százada, szükség esetén a büntetés-végrehajtás hivatásos állományából és a fogvatartottakból álló csoport is útnak indítható.

A kormánymegbízott elmondta, a NAV megyei igazgatósága 17.500 liter lefoglalt üzemanyagot adott át a honvédségnek a gépeikhez.

A 21 fős Zalai Mentőcsoportot vezető Cselényi Attila tűzoltó százados kedden legizgalmasabb pillanatukként a Győrújfalu melletti gátcsúszást említette: szombatra virradó éjszaka kellett a töltésen dolgozók mellé beállniuk.

Kedden a katasztrófavédelmi igazgatóság közölte, a Zala megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tagjaiból álló 121 fős hivatásos mentőcsoport is befejezte a védekezést Dunaszentpálon, ahol péntek óta vettek részt a munkálatokban.  A Mosoni-Duna által körülölelt  település védművét magasították,  erősítették a zalai tűzoltók. A folyó szombaton tetőzött itt, s keddre egy méternél többet apadt. A hétvégén a gátnál talpszivárgások, fakadó vizek, buzgárok jelentek meg, így állandó védekezésre kényszerültek a tűzoltók és a munkájukat segítő önkéntesek.  Hétfőtől  figyelőszolgálatot láttak el a települést védő gáton, annak érdekében, hogy időben észleljék az esetleges káros árvízi jelenségek bekövetkeztére utaló jeleket. A csapat többi tagja a homokzsákokkal körbevédett lakóházak körül kialakított ideiglenes nyúlgátakat bontotta vissza.

Kedden bekötő utat szabadítottak fel a félpályán hosszában végigrakott ideiglenes nyúlgáttól. A zalai katasztrófavédelmi mentőcsoport kedden késő délután indult Bajára, ahol bekapcsolódik az ottani védekezési munkálatokba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!