Júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát a tanulók

2024.06.08. 18:30

Zalában is folytatódik a Nyári diákmunka program

Legkevesebb 555 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló és hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Zalában. A program megvalósításához a kormány 111 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a vármegyében, tájékoztatta portálunkat a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Zaol.hu

A fiatalok a vendéglátásban is elhelyezkedhetnek a Nyári diákmunka program keretében

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lyubov Levitskaya

Mint írják, a kormány az idén tizenkettedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3,8 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően mintegy 20 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel 2013 óta összesen 30 milliárd forintot szánt közel 300 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, amivel nemcsak jövedelemhez juthatnak, de értékes korai munkatapasztalatot is szerezhetnek.

A több mint félezer Zala vármegyei tanuló kétfajta diákmunkára jelentkezhet a program keretében: egyrészt önkormányzati, másrészt a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és – újdonságként – az erdőgazdálkodás területén végezhető feladatokra. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus, vendéglátás és erdőgazdálkodás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (266.800 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (326.000 forint/hó), így a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 244.500 forint/hó, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 200.100 forint/hó az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 17-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, munkakört (foglalkoztatási területet). A nyári diákmunka program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők, tájékoztatott a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!