Hírek

2013.06.12. 16:56

Halasítás a nyári szezon előtt

Kerkaszentkirály - Idén már másodszor telepített pontyokat a kezelésében lévő vizekbe, így két kisebb zalai állóvízbe is a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Mindezzel a nyári turistaszezont készítik elő.

Gyuricza Ferenc

A tartályaiban körülbelül egy és másfél kiló közötti pontyokat szállító teherautó szerdán délelőtt fél 12-kor érkezett meg a kerkaszentkirályi holtág partjára, ahol már várták a helyi egyesület tagjai. A négy mázsányi háromnyaras tükör és tőponty szinte pillanatok alatt a vízbe került, s az autó máris indult tovább a Kerkafalva határában található Kéthatár-tóhoz, ahova ötszáz kiló halat telepített a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

- Közismert, hogy szervezetünkhöz nemcsak vas, hanem zalai egyesületek is tartoznak, így természetes, hogy a telepítéskor a Kéthatár-tóba és Kerkaszentkirályra is viszünk halat - mondta Puskás Norbert ügyvezető elnök. - A mostani telepítés már a második ez évben, a márciusi közel 12 tonna hal után ezúttal mintegy 9 és fél tonna ponttyal gazdagítottuk a szövetségi horgászvizek halállományát. A halakat Marcaliból hoztuk, összesen 18 helyszínen végeztünk halasítást, többségében Vas megyében. Ez évben lesz még egy harmadik telepítés is, a terveink szerint valamikor ősz elején, talán szeptemberben.

Egy és másfél kiló közötti pontyok kerültek a tóba - mutatja Lelkes Tamás, a kerkaszentkirályi Kerka Horgászegyesület elnökségi tagja. Fotó: Gyuricza Ferenc

Puskás Norbert hozzátette, ezzel a nyári turistaszezont készítik elő, hiszen jellemző, hogy a térségbe vetőtő vendégek között mindig akadnak olyanok, akik szívesen horgásznak a zalai és vasi vizeken. Emellett Kerkaszentkirályon és Kerkafalván is működik saját egyesület, mind a két helyszínen 50-50 fő feletti taglétszámmal, azaz fontos, hogy legyen hal a vízben.

- A halasítás miatt a telepítés napjától szombat reggel hat óráig általános horgászati tilalmat rendeltünk el az érintett vizeken - folytatta az ügyvezető elnök. - Ennek lejárta után azonban már fogadjuk mind a helyi törzshorgászokat, mind a vendégeket, akik érvényes állami jegy birtokában vehetnek napi jegyet.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 1993-ban alakult.

A szövetségnek 24 tagszervezete van, többségében Vas megyeiek, de Győr-Moson-Sopron, illetve Zala megyéből is.

A zalai tagszervezeteik a kerkafalvai Kéthatár-tó Horgász Egyesület, a kerkaszentkirályi Kerka Horgász Egyesület és a Zalaszentmihályi Horgász Egyesület.

A szövetséghez tartozó horgászok száma meghaladja az ötezer főt.

A szövetség jelenleg 25 vasi és négy zalai folyóvíz, valamint 18 vasi és két zalai állóvíz halászatra jogosultjaként végzi tevékenységét.

A kezelésükben lévő összes vízfelület 1373 hektárt tesz ki.

 

Ezek is érdekelhetik