Hírek

2013.06.09. 14:10

Gyermekjóga: játékos, mesés körítéssel tanulják az Eötvösben

A jógáról laikusként azt tartjuk, hogy elmélyült állapotban végrehajtott statikus nyújtó, erősítő, hosszan kitartott gyakorlatok sora. Ha azonban gyerekek csinálják, egyáltalán nem ilyen.

Arany Horváth Zsuzsa

Múlt pénteken a zalaegerszegi Eötvös-iskolában találkozhattunk egy gyermekjóga bemutatóval, melyet Balatoni-Huber Vera tanított be a leendő elsősöknek és a kisiskolásoknak. Láthattuk, a tornára hívó gong és a szülőkből, testvérekből álló közönség hangja kíséretében a  kicsik élvezik  a halacska, béka, hattyú, kutya, cica pózokat, lábukat, karjukat könnyedén teszik bárhova, energikusak, mégis koncentráltak a mozdulataik.

Az egerszegi Eötvös iskola alsósainak  jógabemutatója. Előtérben a másodikos Gulás Fanni és Kecskés Viktória. Balra a háttérben a csoportot betanító Balatoni-Huber Vera látható (Fotók: Arany Horváth Zsuzsa)

- Úgy állítottam össze a programot, hogy a gyerek a mese világában jógázik, ahol ő a főhős - tudom meg a bemutató végeztével Balatoni-Huber Verától, aki két éve tart foglalkozásokat. - Az Eötvös iskola, örömömre fogékony volt erre - teszi hozzá, jelezve, ősztől dr. Bagdy Emőke professzor javaslatára az iskolai tantervben kötelező  lesz a relaxáció. Erre egyébként alkalmas lehet a jóga, amely játékos formában javítja a testtartást, segíti az immunrendszer erősödését. Fejleszti a figyelmet, koncentrálóképességet. Kiegyensúlyoz, oldja a stresszt.

Amire szükség lehet például a nagydolgozat előtt, nem beszélve a légzéstechnikáról  - mondja a tréner, jelezve,  a túlmozgás ellensúlyozásában is segíthet.

Horváth Ádám, a Csillagközi Óvodából

A felnőtt és a gyermekjóga gyakorlatai hasonlítanak egymásra, de a kicsik nem tartják ki annyi ideig a mozdulatokat, tudom meg az edzőtől, aki húsz éve "fertőződött meg" a jógával. Aztán a  kislánya is érdeklődött anya gyakorlása iránt, mire Vera elvégzett egy tanfolyamot. Azóta tanítja.

- A hajlékony ovisok izmai az iskolába kerülve már néhány hónap után bekötnek, amit a jógával oldani tudunk - érvel beszélgetőpartnerem.

Miért más a jóga a többi mozgásformához, például a focihoz, úszáshoz, tornához képest?

- A többi mozgásforma az ő  ritmusukban működik, a túlzott pörgésből azonban a jógával tudjuk visszahozni őket.

Már óvodás korban is el lehet kezdeni

A legkisebb gyermekek hajlékonyságát, mozgékonyságát  érdemes megtartani, azzal együtt, hogy ők még nem maradhatnak sokáig egy pózban, azaz ászánában. A játékos gyakorlatok lazítják és koncentrációra tanítják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!