Hírek

2013.06.12. 20:03

A tánc, ami feltölt energiával és önbizalmat ad

Nagykanizsa - „Amikor táncolsz, megengedheted magadnak azt a fényűzést, hogy önmagad légy!” Így hangzik Nagy Kata, az idén tíz éves születésnapját ünneplő Zhafíra Hastánc Stúdió vezetőjének a kedvenc mottója. A budapesti születésű hastánc oktatót a szerelem hozta a zalai Pölöskefőre, ahol pedagógus férjével három gyermeket nevelnek, s eközben a tánc varázslatával háziasszonyok életét változtatta meg. Jelenleg 50 fős társasággal dolgozik, az iskolásoktól a tinédzsereken át, az idősekig pozitív kisugárzásával kivétel nélkül mindenkinek mosolyt csal az arcára.

Benedek Bálint

Ezt a fajta képességét saját bőrömön is érezhettem, amikor a stúdió Rozgonyi utcai termében leültünk beszélgetni. A füstölő fanyar illata lengte be a helyiséget. A háttérben kellemes indiai zene szólt, puha fotelbe ültetett, ő egy speciálisan a jógához használt fa sámlin helyezkedett el – állítólag kényelmesen.

- A hangulat mindig ilyen, akkor is, ha éppen tele van a terem, megnyugtatja a testet és a lelket, a hastánc közben pedig feltöltjük a szervezetet energiával - mosolygott Nagy Kata. - A mai nőknek szükségük is van az önbizalomra, hiszen sokak képtelenek megélni a nőiességüket. Előfordult már, hogy férjek kértek meg arra, hogy változtassam újra vonzó nővé a feleségüket. Hiányzik belőlük az önismeret, testtudat, némelyikük az óriási tükör láttán összehúzza magát és legszívesebben eltűnne a világ elől.

Nagy Kata (elöl) és a profi hastáncosok legutóbb a Medgyaszay Ház közönségét nyűgözték le varázslatos műsorukkal. Fotó: Szakony Attila

Nagy Kata a hastánc finom, érzéki nyelvén segít a hölgyeknek elfogadni magukat, a testüket, s ha már befogadókká válnak, akkor megélni ezt a varázslatos csodát, amit ez a fajta mozgás adhat. A hastánc nyolcvan százalékban a csipő ringatásáról szól, eközben pedig olyan izmokat mozgat meg, mely a test ezen részét azonnal felpezsdíti.

- Azonban pusztán a csipő mozgása még nem tánc, ehhez különféle technikai trükköket kell elsajátítani, hogy a színpadon az érzéseinket hatásosan fejezzük ki - folytatta Kata. - Az egyik legjellemzőbb kézmozdulat például olyan, mintha a kedvesünket ölelnénk át és szorítanánk jó erősen magunkhoz. Talán a legnehezebb feladat az önmagunk, s ezen keresztül a testünk felvállalása, de soha nem lehet feladni, elképzelhető, hogy a hastáncon keresztül meglátjuk a fényt az alagút végén.

A fővárosi születésű, Nagy Kata boldogsághoz vezető útja sem volt zökkenőmentes. Soha nem gondolta volna, hogy az állandóan lüktető Budapestről a csendes dél-zalai Pölöskefőn alapít családot. Pedig a szerelem messzire repítette, s egy pillanatig sem gondolkozott. A gyermek-, és ifjúságvédő, rekreációs és orientális tánc oktató diplomával is rendelkező hölgy kezdetben még indai táncot és hastáncot tanult, ám végül utóbbi mellett tette le a voksát. Mint elmondta: az első arab varázslat megérintette, s innentől kezdve újra szerelembe esett. A hastánc szabadságot ad, nincsenek korlátok, improvizatív és energikus, épp olyan, mint ő maga.

- A faluban a hastáncnak sokak pejoratív jelenést tulajdonítottak, így sokáig elbújtam, viszont a habitusomból adódóan nem tudtam sokáig ellenállni a csábításnak - mosolygott Nagy Kata. - Tíz évvel ezelőtt asszonytorna néven a helyi könyvtárba vártam a pölöskefői hölgyeket. Jöttek a nők pólóban és rövidnadrágban polifomot szorongatva, de már az első foglalkozástól kezdve a hastánc alapjait oktattam. A foglalkozáson sokat beszélgettünk az érzelmekről, erotikáról, s bizonyára otthon a férjek is csodálkoztak, hogy a feleségekben újra tombolt a rég' nem látott tűz.

A táncoktató nem érte be ennyivel, szűknek érezte a helyet és az első csoportjával "beköltözött" Nagykanizsára. Hastánc stúdiója még abban az évben megnyílt és minden korosztályt szívesen fogadott.

- A stúdióba általában olyanok járnak, akik nem találják a helyüket a világban, csalódtak a férfiakban vagy éppen fogyni akarnak, a fiatalokat pedig a nőies mozgás és a csodálatos ruhák nyűgözik le - vélekedett Kata. - De érkezett már olyan kérés is, amikor az esküvőre készült egyedi koreográfiával a menyasszony, de már férjek is kaptak a feleségüktől hastáncot születésnapjukra. A nők mozgása nyilvánvalóan vágyfokozó, s ha technikailag tökéletes, akkor kellően erotikus is.

A pölöskefői oktató nem tétlenkedett, ugyanis a tanítás mellett öt évvel ezelőtt útjára indította a Z'aladdin hastánc fesztivált és versenyt. A viadalra az ország minden pontjáról, például Szegedről és Békéscsabáról is érkezetek indulók, sőt az ország legjobb hastáncosai is elismerően nyilatkoznak a rendezvényről. A sikereket látva a hastáncosok jövőre nemzetközivé bővítenék a mezőnyt, hisz már számos környező ország jelezte, hogy indulna a megmérettetésen.

- A fiatal, lendületes csapatunkkal több országos bajnokságon szereztünk már arany minősítést, legutóbb pedig a legnívósabb nemzetközi versenyén a fővárosi Cairó Fesztiválon az előkelő negyedik helyezést értük el - így Nagy Kata. - Klasszikus orientál és indiai táncban indulunk, s ebből a repertoárból láthatott némi ízelítőt a Medgyaszay Ház közönsége is, a tíz éves jubileumra összeállított műsorban. A három órás est hatalmas sikerrel zárult, s a jövőre nézve is vannak már terveink. Szeretném a női lélek változásait a táncunk nyelvén színpadra vinni, egészen az anyaság csodálatos érzésétől, a szerelmen keresztül az elmúlásig. A néző ezen keresztül teljes képet kaphat magáról a nőről, s annak gazdag érzelemvilágáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!